Napi lelki táplálék

1Pt 1,22–25

Napi Ige – Orosz István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

Tisztítsátok meg lelketeket az igazság iránti engedelmességgel képmutatás nélküli testvérszeretetre, egymást kitartóan, tiszta szívből szeressétek, mint akik nem romlandó, hanem romolhatatlan magból születtetek újjá, Isten élő és maradandó igéje által.” (22-23)


Innovatív funkció. Így hívják a modern sütők öntisztító képességét. Rengeteg időt és fáradtságot lehet megspórolni azzal, ha az összekent gép kitakarítja magát és jelez, amikor készen áll az újabb használatra.

Isten mindenkori népének rendelkeznie kell ehhez hasonló funkcióval. Mivel Jézus Krisztusban kiválasztott és megváltott népe vagyunk az Örökkévalónak, ezért az Ő szavát hordozzuk és adjuk tovább a világban. Az ige hordozásának áldott hozadéka az, hogy magára a hordozókra is hat. Mint egy jól beágyazott öntisztító funkció, helyreállítja a szívünket és megújítja a gondolkodásunkat. További hozadéka, hogy helyreállított élet képes lesz az őszinte testvérszeretetre. Amíg a konyhai sütők esetében az öntisztítás egy elhagyható kényelmi funkció, amit lehet, hogy meg is mosolygunk, addig a hívő ember életében nagyon komoly létkérdés a lélek megtisztítása és az ebből fakadó testvérszeretet.

A mai ember egyik legnagyobb gondja, hogy nem tartja szükségesnek szíves és lelke megtisztítását. Olykor begyűrűzik közénk is a jól ismert mentegetőzés: Nem vagyunk mi olyan bűnösök, mint… és ekkor behelyettesítjük az általunk elítélt személyeket és magatartásformákat. Sőt keresztyénként idővel önmagunkkal szemben nagyon engedékenyek vagyunk. A mi bűneink nem oly nagyok, a mi szennyünk nem is olyan sötét. Vigyázz, mert ha nincs benned a folyamatos megtisztulás utáni vágy, akkor már eltávolodtál Krisztustól, de Isten szavának hordozásától is. Kérd még ma, hogy tegyen téged engedelmessé és tisztává!

Isten nem csak megtisztítani szeretne, hanem használni is. Az ige szerint elsőként abban, hogy képmutatás nélkül szeresd a másik embert. Képmutatás nélkül szeretni. Ez nagyon nehéz, mert még magukat komoly hívőnek gondoló emberek is parkoló pályára helyezik a szeretet. Nem feltétlen arról van szó, hogy gyűlölnek bárkit is, csupán nem akarnak szeretni. Megelégednek azzal, hogy nekik már üdvösségük van, mert elfogadták Krisztus váltságát és nincs több teendő. Olvassák a Bibliát, amit abból kapnak, elfogadják, de nem akarják odaélni és megosztani a másik rászorulóval. Te nem estél ebbe a hibába? Áldott vagy, ha már üdvösséged van! De ha nem hozod ki a négy fal közül és szeretettel nem adod tovább az örömhírt, akkor mi lesz a másikkal? Tudom, nehéz elfogadni, de az Istennek az az ember is számít, akit te levegőnek nézel. Ha tehetnéd, hogy eljárj a templomba, de nem teszed, mert nem szereted az oda érkezőket, akkor helyén van benned minden? Nem hinném. Istennek tetsző élet nem létezik felebaráti szeretet nélkül! A szeretet pedig nem elmélet és nem pusztán a harag hiánya, hanem gyakorlat. Odamenni, vele lenni, elfogadni, bátorítani. Szeresd és ne gyűlöld. „Aki gyűlöli a testvérét, az embergyilkos; azt pedig tudjátok, hogy az embergyilkosnak nincs örök élete.” (1Jn3,15 ). Kérd Istent, hogy tegyen a mennyei innováció részesévé és felebarátod szeretőjévé.

Korábbi napok napi lelki táplálékai