Napi lelki táplálék

Jak 2,1–13

Napi Ige – Hajnal András

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Mert aki valamennyi törvényt megtartja, de akár csak egy ellen is vét, az valamennyi ellen vétkezik.” (10)


Még gyermek voltam, amikor édesapám azt mondta, fehér ló nem létezik. Valóban, a lovasok még az egészen fehérnek tűnő lovat is szürkének nevezik – mert egyetlen apró folt is elég, s a fehér már nem is fehér.

Az egyetemi elégséges érdemjegy küszöbe többnyire 60% (az engedékenyebb oktató 50%-nál húz határt). Az ötvenkilenc százalékos teljesítmény bár feltételezi a tudást, de hajszál híján, egyetlen százalék miatt még nem kettes. Ugyanolyan elégtelen, mint az üresen beadott dolgozat. Éppúgy újra meg kell írnia, vagy a szóbeli vizsgát megismételnie.

A természetben nincs két teljesen egyforma levél, ujjlenyomat, tojás, hópehely. Elsőre egyformának tűnnek, de az alapos vizsgálat után meglátni a különbségeket. Egy falevélen elég ehhez a másikhoz képest ellenkező irányba forduló kicsi erezet, az ujjlenyomaton egyetlen ív, és így tovább. Egyetlen eltérés elég, és az ugyanolyan már nem is ugyanolyan.

A törvényből egyetlen ellen is pont elég véteni, így azáltal senki nem igazul meg Isten előtt. Pált és Jakabot olykor egymással szembe helyezik, holott ebben az igében rendkívül szép összhang csendül fel. Pál írja: „Mert a törvény cselekedeteiből senki sem fog megigazulni őelőtte. (…) Mindenki vétkezett, nélkülözi Isten dicsőségét. Az Úr azonban ingyen igazít meg az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban lett váltság által. Hála legyen érte Istennek!

Korábbi napok napi lelki táplálékai