Napi lelki táplálék

Jób 23

Napi Ige – Dr. Enghy Sándor

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Ha északon működik, nem látom, ha délre fordul, ott sem láthatom. De ő tudja, milyen úton járok: ha megvizsgál, kiderül, hogy arany vagyok." (9-11.)


Ha van valami az életben ami rossz, az a bizonytalanság. Nem tudom miért nem házasodnak ma a fiatalok. Talán sok rossz példa van előttük. Őket okoljuk, de mi vagyunk a hibásak. Nem mutattunk nekik házasságból jó példát és ők nem mernek beleugrani egy bizonytalan kapcsolatba. Mert hát nem egyszerű bízni a másikban.

Vagy bízzunk a politikusokban, hogy értünk vannak? Persze. Amíg meg nem választjuk őket. Vagy a pénzünkben? Ma? Azt sem tudjuk mit hoz a holnap a bankszektorban. Vagy az egészségünkben? A legszörnyűbb dolgokkal vagyunk körülvéve, már a fiatalok körében is. Hihetetlen milyen gyorsan befejeződhet az élet.

Jób könyvének fontos része a bizonytalanság üzenete. Még Isten jelenlétében sem lehet biztos az ember. Mert ezt mutatja az élet. Jóbnál komolyabb hit már csak elméletben létezik. Ahogy mondani szoktuk: aki jobban hisz, mint Jób, az festi magát. És mi történik vele, szenved. Hol van ebből az egyenletből Isten. Ez Jób problémája is. Nem látja Isten jelenlétének bizonyítékát az életében. Ez azért probléma számára, mert tisztázni akarja helyzetét. Elég sok tisztázni valója lenne, de mivel nem találja Urát, marad a bizonytalanság és a hiányérzet vele kapcsolatban.

És itt kezdődik a tanulság: Jób ugyan nem tudja hol találja Istent (3. vers), válasz sincs Istentől kérdéseire (5. vers), nem tudja perel-e vele, vagy egyáltalán figyel-e rá (6.vers), mégis biztos Jób abban, hogy Isten ismeri az utat, amelyen ő jár és ami vele történik, az nem lehet más, mint Isten próbája. Olyan vizsgálat, melynek során ki kell derülnie még az aranyról is, hogy az arany-e, vagy nem (10. vers).

Jób tele van bizonytalansággal sorsát illetően, de mégis nyilvánvaló számára, hogy Isten részéről nincs baj. Az határozza meg életét, amit Isten tud és Isten tesz vele. A próba az ő kezében van, sorsa nem véletlen eseményeknek való kiszolgáltatottság, hanem mindenestől, céltudatosan Hozzá kötődik. Jób a bizonytalan körülmények között is az Ő útján jár, nem tér le róla (11. vers), ajkának parancsából nem enged, keblébe zárja mondásait (12. vers). Istent jelenlétét illetően minden bizonytalan körülötte, de Jób tudja: Isten viszi végbe akaratát életében, s nem történik vele más, csak amit Ő akar (13-14. vers).

Sorsunk bizonytalansággal van tele. Lehet, hogy nem úgy, mint Jóbnál, hanem másképp, de szenvedünk Isten jelenlétének látható volta miatt. Megszomorodhatunk különféle kísértések között, de minden azért történik velünk, hogy a mi megpróbált hitünk, amely sokkal értékesebb a veszendő, de tűzben kipróbált aranynál, Jézus Krisztus megjelenésekor méltónak bizonyuljon a dicséretre, a dicsőségre és a tisztességre (1Pét 1,6-7). Semmi más nem történik velünk ebben a pillanatban is mint ez.

Korábbi napok napi lelki táplálékai