Napi lelki táplálék

1Tim 1,12-20

Napi Ige – Siposné Cs. Lídia

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.


„Igaz az a beszéd, és teljes elfogadásra méltó, hogy Krisztus Jézus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse, akik közül az első én vagyok.” (15)


Jézus Krisztus azért jött el a világba, hogy a bűnösöket üdvözítse. Tehát a bűnösökért. Nem azért, hogy az önigazultakat, a magukat igaznak gondolókat vállon veregesse. Nem azért, hogy kinyilvánítsa a világ előtt, hogy az igazaknak van igaza, a bűnösök meg hadd pusztuljanak a pokol mélységeiben. Nem. Ő azért jött, hogy a bűnösöket üdvözítse.

Ezért aztán nem is jöhet Jézus Krisztushoz más, csak bűnös ember. Az igazakkal ő nem foglalkozik. Mármint azokkal, akik úgy gondolják, hogy ők jók, igazak, jobbak, mint más: vagyis a maguk szerint igazakkal. Jézus azokhoz jött, és azokat fogadja tárt karokkal, akik tudják magukról, hogy bűnösök, és saját erejükből soha nem lehetnek elegendők a mennyországhoz. Azokért jött, akik tudják, hogy hiányosságaik vannak, és akarnak, készek változni. Akik közül – saját bevallása szerint – Pál az első.

Ha belegondolunk, talán pontosan emiatt hihető Pál evangéliuma, talán pont ezért voltak olyan sokan, akik személyesen találkoztak vele és mély, megtartó hitre jutottak az igehirdetéséből: mert Pál egyáltalán nincs eltelve magától. Itt, a pályafutása vége felé, amikor ezt a levelet szeretett (fogadott) fiának megírja, sok-sok szolgálatban letöltött év, számtalan elsöprő siker és átélt megpróbáltatás után még mindig ott van benne az őszinte alázat: tudja, honnan jött, emlékszik rá, hogy Saulból lett Pál (Paul), és csak azóta van helyes vágányon az élete.

Ezreknek hirdette meggyőzően Krisztus evangéliumát egy olyan korban, amikor a szónoklat külön tudomány volt, olyan városokban, ahol a legnagyobb ókori bölcsek és szónokok, illetve tanítványaik éltek. Képes volt mégis úgy kifejezni magát, úgy érvelni, úgy elmondani Krisztus igazságát, hogy százak tértek meg szavai, életpéldája alapján, és követték a Megváltót. Egy olyan korszakban, amikor a vallási irányzatokból nagyobb volt a választék, mint ahány fogás szerepelt egy fényűző római patrícius vacsorán.

Ha valaki sikerekkel büszkélkedhet az evangelizáció terén, akkor az Pál apostol. Ha valaki eredményes munkásnak tekinthető, az ő. Ha valakinek a neve évezredek óta hangzik minden szószékről, az is ő. Minden lehetősége és alkalma meglett volna, hogy elteljen az eredményekkel, hátradőljön, és azt mondja, amire sok nagyszerű lelki vezetőnek kísértése van: így kell ezt csinálni! Pál mégsem teszi. Ehelyett folyamatosan kész felülvizsgálni önmagát, gondolatait, tanítását, és a legfontosabb, amit így a pályafutása vége felé kiemel a maga és Jézus Krisztus kapcsolatáról, az a „hosszútűrés”.

Pál úgy beszél magáról, hogy ő az első a bűnösök sorában, a legrosszabbak egyike, aki kizárólag kegyelemből maradhatott meg, azt is csak úgy, hogy Jézus végtelen türelemmel, „hosszútűréssel” közeledett hozzá. Ezért olyan hiteles, amit mond. Ezért tudunk erőt meríteni belőle a kudarcainkban, ezért van bennünk reménység szeretteink, ismerőseink miatt, akik eszünkbe jutnak, ha Jézus végtelen türelméről, vagy a küldetésének céljáról gondolkodunk: Jézus a végletekig elment, életét adta azért, hogy a bűnösöket üdvözítse, és a végletekig vár is rájuk, hogy üdvözülni akarjanak. Ahogyan megtette Saulért, és Pál lett belőle, úgy megteszi értünk, barátainkért, szeretteinkért, ismerőseinkért, hogy mi is eszközeivé váljunk hatalmas tervének megvalósításában.

Korábbi napok napi lelki táplálékai