Napi lelki táplálék

2Thessz 2,13–17

Napi Ige – Siposné Cs. Lídia

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„...kiválasztott titeket Isten kezdettől fogva az üdvösségre” (13)


Mondd, te kit választanál? Választásokról, döntésekről, és azok következményeiről szól ez a szakasz.

Választott Isten: „kiválasztott titeket Isten kezdettől fogva az üdvösségre, a Lélek megszentelő munkája és az igazságba vetett hit által.” (2Thessz 3,13) Isten kezdettől fogva eltervezte, hogy meglesz a lehetősége az embernek a választásra, hogy Isten útját vagy a másikat választhassa.

Választott Pál apostol, amikor úgy döntött, elfogadja a Lélek iránymutatását, és elmegy Thesszalonikába, hirdeti ott Jézus Krisztus evangéliumát, és megtérésre hívja az ottani embereket.

Választottak a thesszalonikaiak: a szakaszból, a levélből, és az előző levélből is szépen kiderül, hogy ők teljes lényükkel Jézus Krisztust választották, mint személyes megváltójukat, ennek a választásnak számos következményével együtt.

Mondd, te kit választasz? Hiszen ugyanaz igaz rád is, ami a thesszalonikaiakra: Isten kezdettől fogva elkészítette neked is a választás lehetőségét. Választhatod Jézus Krisztus követését, vagy választhatod a másik lehetőséget. Mert valójában csak e kettő közül választhatsz.

Pál apostol ebben a szakaszban elmondja, mennyire hálás, hogy Ő jól választott, amikor oda ment, és a thesszalonikaiak is jól választottak, amikor hallgattak a hívására, hiszen onnantól a levél keltezéséig ki is tartottak Pál tanítása, az evangélium mellett, holott nem volt egyszerű dolguk.

A legtöbben Thesszalonikában sem hallgattak Pálra. Jóval többen voltak, akik nem akartak hinni Jézusban, de sokan voltak azok is, akik hittek valamelyest, de nem fogadták el mindenben Pál tanításait, ahogyan a következő szakaszokban olvashatjuk. Sokan voltak, akik kifejezetten el akarták tántorítani a gyülekezetet a tiszta tanítástól. Sokan mondtak hasonlót, vagy többet, esetleg kevesebbet, itt-ott kicsit mást, mint Pál, és nagyon meggyőzőek voltak.

Ezért tartotta fontosnak Pál hangsúlyozni: vessétek meg a lábatokat, és álljatok szilárdan, mert félre akarnak majd vezetni! Ragaszkodjatok azokhoz, amiket átadtunk nektek szóban vagy levélben (15.v.), mert az Úr napját megelőzi majd a hittől való elszakadás (3.v.), amikor attól lesztek különlegesek, hogy még mindig ugyanazt és csak azt tartjátok iránymutatónak, amit Jézus Krisztus Pál apostol szavaival mondott el nektek.

Mondd, te kit választanál? Hiszen választasz vasárnap, hétköznap, megválasztod a hangnemet és kiválasztod a tevékenységeidet, folyamatosan meghozod a magad döntéseit. Mi határozza meg, hogy milyen döntéseket hozol? Az igazságba vetett hit vagy a barátok, ismerősök, vagy ismeretlen kommentelők meggyőző véleménye? Látod még, meddig tart Jézus Krisztus kegyelmének üdvözítő evangéliuma, és honnan kezdődnek a különféle hangosan meggyőző tévedések?

Pál apostol azt mondja: ez már olyan erőt kíván, amilyen magunktól sosem lesz, ehhez Isten erejére lesz szükség. Ezért zárja ezt a gondolatot imádságos szavakkal: „a mi Urunk Jézus Krisztus és Isten (…) vigasztalja meg a ti szíveteket, és erősítsen meg titeket minden jó cselekedetben és beszédben.” (17.v.)

Korábbi napok napi lelki táplálékai