Napi lelki táplálék

2Krón 34

Napi Ige – Fórizs István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„A papok csontjait megégette az oltáraikon, és így tisztította meg Júdát és Jeruzsálemet.” (5)


Radikális változásokhoz radikális lépések szükségesek. Ezt nem csak én mondom, hanem azok is, akik változásmenedzsmenttel foglalkoznak. Ők mondják azt is, hogy ha egy szervezetet meg akarunk változtatni, akkor az egészet át kell alakítani. Ha csak egy bizonyos részt változtatunk meg, akkor a megváltoztatott rész rendszeridegen lesz, nem lesz képes együttműködni a szervezet többi részével. Sőt, ellentétek fognak kialakulni a többi résszel szemben.

Jósiás valószínűleg nem tanult változásmenedzsmentet. Azt viszont józan ésszel beláthatta, hogy ha meg akarja szilárdítani Júda helyzetét, akkor nem hagyhatja meg az idegen kultusznak még a nyomát sem. Különben úgy jár, mint az apja és még páran a felmenői közül. Ezért lerombolja az idegen istenek szobrait, oltárait, a bálványistenek papjainak csontját pedig a saját bálványistenük oltárán égeti meg. Van ebben valami groteszk. A papok feladata - többek között - az áldozatbemutatás. És tulajdonképpen az történik, hogy a bálványoknak áldozó papok saját maguk válnak áldozattá. Tudom, torz a kép, mert Izráelben tilos embert áldozni, a papok megégetésének pedig nem is áldozatbemutatás a célja. A párhuzamot mégsem tudom elengedni. Mert az oltár arra való, hogy ott áldozatot mutassanak be. Egy nem létező isten papjai arra használták az oltárt, hogy ott áldozatot mutassanak be a nem létező istennek. Lehet, hogy éppen emberáldozatot is. És ahol egy őrült kultusz áldozatainak ért véget az élete, ott ér aztán véget a kultusz szolgálinak az élete is.

A mózesi törvényekben kétféle állatáldozatot találunk. Az égőáldozatot és a véres áldozatot. A különbség az, hogy bár mindkettő véres, az égő áldozatból semmi sem maradhat meg, mert minden az Istené lesz. Abban, hogy minden elég, az Istent magasztaló, előtte megalázkodó ember teljes odaadása fejeződik ki. Ez a teljesség, ami az én fejemben összeköti az égőáldozatot és a bálványistenek oltárán elégő csontokat. Az a teljesség, ami nem tűr meg mást. Nem tűr meg másik istent. Amit Jósiás csinál, az radikális változtatás. A teljes kultusz helyreállítása, amiben nincsen helye másik istennek, különben az egész nem fog tudni működni. Ha az Istennel való kapcsolatomat rendezni akarom, akkor az csak így lehetséges. Radikális változatással, amiben minden nem odatartozót megégetek, mert nincs helye másik istennek.

Korábbi napok napi lelki táplálékai