Napi lelki táplálék

Mk 14, 53–65

Napi Ige – Sipos Péter István

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"A főpap ekkor középre állt, és megkérdezte Jézustól: Semmit sem felelsz arra, amit ezek ellened vallanak?" (60)


Képzeljük magunkat el egy koncerten, ahol már a közönség elfoglalta a helyét, mindenkit emlékeztettek, hogy a mobiltelefonját halkítsa le, vagy kapcsolja ki és pár perc után színpadra lép az ismert zenész, meghajol, és hangos taps közben leül. A taps elhalkul, a zenész lélegzetvisszafojtva koncentrál és beáll az a csend, amikor mindenki figyel és várja, hogy megszólaljanak az első hangok. Ilyenkor néhány másodperc is nagyon hosszúnak tűnik. Mi történne, ha a zenész nem csak néhány másodpercig ülne a hangszer előtt koncentrálva, hanem mondjuk 30 másodpercig. Mi lenne ha egy percig? Mi lenne, ha 4 perc 33 másodpercig? John Cage amerikai zeneszerző úgy gondolta, hogy kipróbálja mi történik ilyenkor. Ezért írt egy zenedarabot, ahol a zenészek 4 perc 33 másodpercig nem tesznek mást, csak úgy csinálnak, mintha bármelyik pillanatban elkezdenék a darabot. Egészen biztos emlékezetes élmény mindenkinek, aki ezt megtapasztalhatta. Érdemes elgondolkodni, hogy vajon mi mihez kezdenénk abban a csendben. Ezért alkotta meg ezt John Cage? Vagy talán azért, hogy megtapasztalják az emberek, hogy teljes csend nem is létezik?

Hasonló kérdések merülhetnek fel bennünk, amikor Jézus történetét olvassuk. Jézus a nagytanács előtt áll, és csendben van. Miért van csendben? Mit akar ezzel érzékeltetni? Mihez kezdenek Jézus csendjével a körülötte lévők? A főpap is ezt kérdezi Jézustól: “Semmit sem felelsz arra, amit ezek ellened vallanak? Ő azonban hallgatott, és nem válaszolt semmit.” Miért nem?

Először is ezzel is beteljesítette Ézsaiás próféciáját, miszerint “Amikor kínozták, alázatos maradt, száját sem nyitotta ki. Mint a bárány, ha vágóhídra viszik, vagy mint a juh, mely némán tűri, hogy nyírják, ő sem nyitotta ki száját.”. (Ézsaiás 53,7)

Emellett a csendben megmutatkozott,mi van a szívükben az embereknek. Így vált nyilvánvalóvá, hogy azokat az embereket nem érdekelte Isten szabadító terve. Nem érdekelte, hogy Jézus csodákkal és jelekkel igazolta, hogy ő a Messiás. Nem érdekelte őket a valóság és az igazság, hanem csak a saját véleményüket akarták igazolni, csak a saját akaratukat akarták megvalósítani. Amikor Isten hallgat, akkor nyilvánvalóvá válik, mi van a szívünkben.

Mi tudunk csendben lenni? Mi tudunk csendben figyelni? Mi tudunk csendben várni? Nagy baj származik abból, ha nem. A Jézust vádoló emberek nem tudtak csendben lenni. Hangoskodtak, rágalmaztak, hamisan tanúskodtak, provokáltak, és csak a véleményüket hangoztatták. Mi lett ennek a következménye? Amikor Jézus megszólal és kimondja az igazságot, akkor méltónak találják a halálra és kivégeztetik.

Éppen ezért fontos, hogy gyakoroljuk a csendességet. Újra és újra csendesedjünk el, és figyeljünk Isten igazságára, Isten igéjére, Isten útmutatásaira; és vegyük észre, mennyire szeret minket, és mi mindent tett értünk.

Korábbi napok napi lelki táplálékai