Napi lelki táplálék

Lk 9,12–17

Napi Ige – Orosz istván

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

„Ő azonban ezt mondta nekik: Ti adjatok nekik enni!” Lk 9,13a


Maguk mit csináltak tegnap este? Jelentem, győztünk! – válaszolta egy kiskatona, miután rádió forgalmazás nélkül, útirányt tévesztve nagy galibát okozott harckocsijával az év legnagyobb katonai gyakorlatán. Túl volt az elméleti oktatáson, a gyakorlatban is kipróbált mindent, de mégis a próba bevetésen kudarcot vallott. Leginkább akkor tévedett, amikor nem kapcsolata be a rádiót.

A kenyérszaporítás csodája is egy kiképzési történet része, sőt egy igen komoly bevetési próba. Bár nincsenek benne ugráló vendégkatonák és eltévedt harckocsik sem, s a lefokozástól sem kell tartania senkinek. Jézus képzi az övéit, sajátos eszközök segítségével arra, hogy amikor mennybemenetele után eljön az éles bevetés ideje, akkor mint az ő apostolai tudják az evangélium szolgálatát végezni: Hirdetni a megváltást és menteni a lelkeket. Az első próbán már túl vannak. Megtapasztalták, hogy milyen Jézus nevében tanítani, láthattak betegeket meggyógyulni, megszállottakat megtisztulni, Isten országának erejét működni.

A kiképzés folytatódik. Dúl bennük a magabiztosság és a helyzet felismerési ösztön: Rengetegen vannak itt. Már nem csak Jézus szavára éhesek, hanem valami testi táplálék is jól esne. Ők sokan vannak, mi kevesen. Ők éhesek, nekünk pedig alig van ennivalónk. Megoldás nem lehet más: küldjük el őket! Sok olyat láttak, tapasztaltak eddig Jézus szolgálatában, ami meghaladja az emberi ész kereteit. Most viszont a racionalitás szerint döntenek és ennek fényében erőteljesen tanácsolják is: bocsásd el a sokaságot. Mintha az elmélet rendben lenne, de a rádiójuk mégis ki van kapcsolva. Nincsenek Jézusra hangolódva, pedig ott állnak mellett.

Gondold végig, te, aki Isten útján jársz, kaptál-e már teljesíthetetlennek tűnő feladatot? Ha valóban Isten útján jársz, akkor egészen biztos, hogy igen. A kérdés az, hogy te ezeket a helyzeteket puszta racionalitással próbálod-e megoldani, vagy odahelyezed-e Isten színe elé az egészet és elkéred-e a megoldást? Rá tudsz-e hangolódni az Úrra ilyenkor és ott lebeg-e a szemed előtt, hogy Isten jóval nagyobb, mint a megoldandó feladat?

Az Úr nem véletlenül ad nehéz feladatokat. A tanítványoknak azért volt szükséges ez, mert Jézus mennybemenetele után javarészt erejükön felül kell majd szolgálatot teljesíteni a misszió során. Nem titok, hogy ilyen helyzetek bőségesen lesznek az apostoli szolgálat alatt.

Ütköző pontok ezek ma is, amelyek még inkább segítenek neked Istenbe kapaszkodni és nagyságos erejét megtapasztalni. Ne csüggedj, ha erődet és elképzeléseidet meghaladó szituációkkal fogsz találkozni a következő évben. Csak tedd Isten kezébe újra mindenedet. Tudod jól, a te kevesed az Ő kezében bőséggé változhat és áldássá lehet. Jól laksz vele te is és sokan mások is.

Jegyezd meg! Krisztus téged is képez. Akadályokon enged átmenni. Hervadhatatlan koszorút ígér neked a célnál, azért, hogy vele mondhasd ki a mennyben: győztünk! Addig is, ne feledd bekapcsolni a rádiót! Ámen

Korábbi napok napi lelki táplálékai