Napi lelki táplálék

Lk 8,19–21

Napi Ige – Dr. Rácsok Gabriella

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Az én anyám és az én testvéreim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és megtartják." Lukács 8,21


Az Ószövetségben többször is olvasunk arról, hogy Isten szövetséget köt az emberrel. Mózes első könyvének 15. fejezete arról számol be, hogy Isten egy éjjel így szólt az öreg Abrámhoz: „Tekints föl az égre, és számold meg a csillagokat, ha meg tudod számolni! Ennyi utódod lesz!” Furcsa volt ez az ígéret, tekintve, hogy Abrám és felesége, Sára akkor már idősek és gyermektelenek voltak. De Isten tervében egy család volt benne. Ezzel az új családdal Isten meg akarta mutatni a világnak, hogy mit jelent őt szeretni, benne bízni és vele szövetségben élni. Ez Isten megváltó tervének a része volt. Egy család.

Isten terve azóta sem változott. Isten most is egy családon keresztül akarja megmutatni a világnak, hogy mit jelent őt szeretni, benne bízni és vele szövetségben élni. De ezt a családot már nem a vérségi kapcsolatok határozzák meg. Ez a család valami másban gyökerezik. A mai evangéliumi olvasmányban Jézus édesanyja és testvérei látogatják meg őt, miközben ő az Isten országa evangéliumával járja a vidéket. Jézus ezt üzeni anyjának és testvéreinek: „Az én anyám és az én testvéreim azok, akik Isten igéjét hallgatják, és megtartják.” Egy jó zsidó fiútól, akit úgy neveltek, hogy tisztelje a szüleit, ezek a szavak tiszteletlennek hangzanak. De Jézus itt arról az új valóságról beszél, amely az Isten országával jelenik meg. Isten családját mindenekelőtt a hozzá való viszonyunk határozza meg. A János 1,12-13 szerint: „Akik pedig befogadták, azoknak hatalmat adott arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazoknak, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek.”

Az örömhír az, hogy függetlenül a családi állapotunktól, függetlenül az életkorunktól, függetlenül attól, hogy a saját családunk boldog vagy borzalmas hely volt-e, Isten még mindig a családjában akar tudni minket. Akik befogadják Krisztust, mindannyian Isten gyermekeivé és egymás testvéreivé válhatnak. Ez része Isten megváltó tervének.

Kérjük Istent, hogy segítsen vágyni és elfogadni a gyermekévé válás ajándékát. Szentlelke által tegyen bennünket gyermekeivé, egymás testvéreivé, hogy örökkévaló családjához tartozhassunk.

Korábbi napok napi lelki táplálékai