Napi lelki táplálék

Lk 8,1–3

Napi Ige – Dr. Rácsok Gabriella

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Vele volt […] néhány asszony, akiket gonosz lelkektől szabadított meg, és betegségekből gyógyított meg: Mária, akit Magdalainak neveztek, akiből hét ördög ment ki, Johanna, Kúzának, Heródes egyik főemberének felesége, és Zsuzsanna, de sok más asszony is, akik vagyonukból támogatták őket." Lk 8,2-3)


Könnyű figyelmen kívül hagyni ezt a rövid szakaszt. Lukács valamiért mégis fontosnak tartotta, hogy néhány asszonyt név szerint is megemlítsen: Mária Magdolna, Johanna és Zsuzsanna. Fontos szerepet tulajdonít nekik Jézus szolgálatában.

Mária Magdolnáról sok rosszat összehordtak már az évek során: azonosították a Simon farizeus házába betért névtelen asszonnyal, volt megtért prostituált a Jézus Krisztus Szupersztárban, vagy olyan nő, akitől Jézusnak szerelem-gyermeke született a Da Vinci-kódban. Pedig valójában nagyon keveset tudunk róla. Hét démontól gyógyította meg Jézus. Nem tudjuk, hogy ez pontosan mit jelenthetett, de valami olyasmitől szenvedett, ami társadalmilag kitaszítottá tette. Hálából a gyógyulásáért Jézus követője lett, és saját erőforrásait arra használta, hogy támogassa Jézust. Még a kereszt lábához is követte, ahol ott állt Jézus családja mellett. Majd ő volt az első, aki a feltámadás után, a sírkertben találkozott Jézussal, és akit Jézus nevén szólított.

Amíg Mária társadalmilag kitaszított volt, addig Johanna a férje státusza miatt magas rangú emberek közé tartozott. A férje, Kúza az ellenséges római megszálló hatalom bábjának, Heródes királynak az egyik főembere. Valószínűleg az egész család gazdag és befolyásos volt. Ezzel együtt tartotta fontosnak, hogy támogassa Jézus küldetését.

Zsuzsanna alakja egy kicsit rejtélyesebb, annyit tudunk róla, hogy ő is támogatta Jézust, és a többiekhez hasonlóan ő is meggyógyult valamilyen betegségből. Ő is bátor nő lehetett, hiszen szembeszállt a konvenciókkal, és nyilvánosan követte Jézust.

Mindhármójuknak megvolt a bátorsága és a Jézusba vetett hite ahhoz, hogy kilépjenek a komfortzónájukból, és egy olyan sokszínű mozgalom részévé váljanak, amelyben halászok, vámszedők és a rómaiakkal szemben fanatizmustól sem visszariadó zélóták is helyet kaptak.

Ami összeköti ezt a három nőt, az az, hogy mind a hárman gyógyulást és értelmet találtak Jézusban. És azzal, hogy Jézust támogatták, mások számára is elérhetővé tették ezt az új életet. Rendelkezésre álló erőforrásaikból a megbocsátás, a béke, az igazságosság és a szeretet üzenetét támogatták.

A történetük valami miatt Lukácsot is megragadta. Képzeljük csak el: itt van egy orvosi végzettségű ember, aki nyitott füllel jár-kel, hogy összeszedje az információkat Jézus életéről és tanításáról. Hall ezekről a meggyógyult asszonyokról, akiknek közvetlen tapasztalataik és ismereteik vannak Jézusról. Az ő történeteik akár fontos részét is képezhették Lukács kutatásainak egy olyan korban, amikor a nők tanúságtételét nem sokba nézték. Ezek a gyakran figyelmen kívül hagyott versek talán éppen a nekik szóló „köszönetnyilvánítás” részei.

Mi is sokfélék vagyunk, sok mindenben különbözünk, de mindannyian arra hívattunk, hogy társak, kísérők, követők legyünk az úton. Férfiak és nők együtt, hogy megosszuk egymással történeteinket arról, Jézus hogyan gyógyít és ad értelmet az életünknek. A bőséges kegyelemért érzett hálából ajánljuk fel mi is Jézusnak mindazt, amink van és amik vagyunk!

Korábbi napok napi lelki táplálékai