Napi lelki táplálék

Lk 5, 17-26

Napi Ige – Dr. Dienes Dénes

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"…megbocsáttattak a te bűneid." Lk 5,20/b


Van úgy, hogy az ember saját erejéből és lehetőségei folytán nem juthat közel Jézushoz. Ezért oda kell vinni Őhozzá valakiknek. Azoknak, akiknek van hitük. A hit leleményes, legyőzi az akadályokat.

Jézus nem egyszerűen bűnbocsánatot hirdet a betegnek, hanem kijelenti a befejezett tényt: megbocsáttattak a te bűneid. Az ószövetségi gondolkodás szerint ez kizárólag Isten lehetőségei közé tartozik. A gyógyulás azt igazolja, hogy Jézus kijelentése nem puszta szó, hanem isteni ige: ígéret és megvalósult tett egyszerre. A testi gyógyulás erre az életre szól, a bűnbocsánat az örökkévalóságra. A kettő együtt azt erősíti meg, hogy Jézus Krisztusban eljött az Isten Országa. Az, ami a beteggel történt, egyrészt a bűn rontó erejének a megtörése Krisztus által, másrészt a bűn hatalma alól való megszabadulás áldott ajándéka.

Az esemény „prédikál” a jelenlévő sokaságnak, amely azonban nem jut el a teljes megértésig, mégis magasztalja Istent és mélyen eltűnődik, mert az világossá vált számára, hogy amit tapasztalt, nem az emberi lehetőségek közé tartozik. Ez elég a továbblépéshez. A gyülekezet sem gerendákat, hanem csak szálkákat visz el az istentiszteletről.

Korábbi napok napi lelki táplálékai