Napi lelki táplálék

2 Mózes 7, 26 8,28

Napi Ige – Mátyás Sándor

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Ezeknek is legyen negyven ezüsttalpa, két talp legyen az egyik deszka alatt és két talp legyen a másik deszka alatt is." 26,21


A vérré vált víz után békák tetvek bogarak következnek. Egyszerűen nem lehet nem látni , hogy ezek az ítéletnek, az átoknak a jelei. Soha nem foghatjuk fel könnyedén, amikor árvizről, erdőtüzekről,cunamiról, savas esőről, háborúkról,földrengésekről, éhinségekről , járványokról hallunk, mert ezek az igazságos ítéletnek a fenyítő eszközei Isten kezében. Jézus mondja : fogunk ezekről hallani, de ez még nem a vég, hanem a vég kezdete.

A béka, a tisztátalanság jelképe. El tudom e képzelni, hogy amikor az ember álmában egyik oldaláról a másik oldalára fordul és ekkor ragacsos békák ugrálnak a feje tetején? Milyen hatalmas munkát végzett el az ördög, amikor az embert hozzá szoktatta a tisztátalansághoz, és Isten számára undorító dolgokban leledzik az ember.

A tetvek: mindent ellepnek, vérszívók. Az egész Egyiptom vakarózik, össze-vissza csapkodva idegbeteggé válik, a normális életnek semmi jele már. A démoni dolgok kiszipolyozzák az embert. A Gadarai megszállottat egy egész légiónyi démon gyötörte, a sírboltokban lakott, az emberi méltóságából kifordult, mindaddig, amíg meg nem jelent az, aki azért jött, hogy az ördög munkáit lerontsa. De itt most a szabadítás ellentéte szakad rá Egyiptomra. Bizony nagy különbség van az áldás és az átok között.

Bogarak: Már az Egyiptomi varázslók is felismerték, hogy :Isten ujja ez ! Minden csapás után megszeppent a kemény fiú, és kérte Isten szolgáit, hogy imádkozzanak érte, ám amikor enyhült a csapás, újra keménykedni kezdett. Az ember szívének gondolata gonosz ifjúságától fogva, Új szív kellene, de a fáraó a régit isteníti. Szétdurranó önimádat. Észre vette egyáltalán, hogy egyedül a Gósen földjén, ahol Isten népe volt, egyedül itt nem voltak ártalmas bogarak?

Ahol nincs igazi Istentisztelet ott az ördög szabad kezet kap. Mennyire más a szentlélek által megtisztított ember, mint a tisztátalan " bogarasságoktól" megszállott ember. Az Úr hatalmasan munkálkodik, de ahol nem kell a kegyelem , ott nem is lesz kegyelem.

Korábbi napok napi lelki táplálékai