Napi lelki táplálék

2 Mózes 11

Napi Ige – Mátyás Sándor

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Nagy jajveszékelés lesz egész Egyiptomban, amilyen nem volt, és nem is lesz többé." 2 Mózes 11,6


Amíg jól mennek a dolgok, addig az ember sokszor természetesnek veszi és magának tulajdonítja az eredményeket, pedig minden kegyelemből van. Még annak a puszta létét is Isten tartotta fenn, aki eddig semmit sem tudott róla.Nem véletlenül mondja az Úr a fáraónak: " Azért tartottalak fenn téged, hogy megmutassam neked az én hatalmamat, és hirdessék az én nevemet az egész földön.9,16.

Isten némelyeket a harag edényeiül rendelt, némelyeket pedig az eleve elrendelés által kegyelem edényeivé teremtette. Senki sem kérdezheti hogy miért alkotta a fazekas a fazekat ezzé vagy azzá. Az Úr előre tudja , hogy ki az aki engedni fog neki, de ő az engedetleneket is felhasználja. Csakúgy mint Júdást. De jobb lett volna annak az embernek, ha meg se született volna. Ahová nem kell az áldás, oda megérkezik az átok. A baj nem jár egyedül. Sáskák, és háromnapos sötétség....meddig nem akarod még magadat megalázni énelőttem? Engedd el népemet, hogy szolgáljanak nekem. Ami a jégeső után megmaradt, azt úgy pusztította el a sáska, hogy ilyet még nem láttak Egyiptom földjén. Ekkor már a fáraó tanácsadói is figyelmeztették őt, hogy mégsem veszed eszedbe, hogy elvész Egyiptom?

Félelmetes az, hogy valaki elhibázott politikája miatt beáldoz egy egész országot. Így mivel nem lett megadva Istennek ami az Istené, mint sötét felleg borította be a birodalmat a sáska, majd a három napos sötétség. Isten maga a világosság ! A sötétség az az Isten teljes hiánya. Belehalunk az ateizmusba, a tudatlanságba , az önimádatba. A halál az maga a sötétség fejedelme. Isten megengedte a Sátánnak, hogy pusztítóan rászabaduljon Egyiptomra. Holnap az öldöklő angyal elpusztít minden elsőszülöttet.

Urunk kereszthalálakor 3 órára sötétség borult a világra, de nem győzött a sötétség fejedelme, hanem e bukott világ fejedelmeként örökre megítéltetett és legyőzetett. Hogy feltámadjon számunkra, ama szép fényes hajnal csillag, aki harmadnapra legyőzte a halált.

Krisztus mondja: " Én vagyok a világ világossága. Legyen áldott az Ő neve.

Korábbi napok napi lelki táplálékai