Napi lelki táplálék

2 Mózes 9

Napi Ige – Mátyás sándor

A Református Bibliaolvasó Kalauz magyarázatos napi tápláléka.

"Mert már kinyújtottam a kezemet, és megvertelek téged és népedet dögvésszel úgy, hogy kipusztulhattál volna a földről. " 9,15


Dögvész. A barmok, lovak, szamarak, tevék, ökrök, és juhok a gazdagság , a hatalom jelképei. Én lelkem, sok javaid vannak hosszú időre eltéve, egyél , igyál, gyönyörködjél....bolond, még az éjjel elkérik a te lelkedet és kiéi lesznek , amiket gyűjtöttél.?...

A marhavész arról beszél, hogy az Úr adta , de az Úr vette el. Egy ember tudta mondani ezután is, hogy áldott legyen az Úrnak neve. Ez az ember Jób volt. Pál Apostol is figyelmeztet, mid van, amit ne kaptál volna, ha pedig úgy kaptad ne kérkedjél, ne dicsekedjél. A kérkedő, gőgös fáraónak még időt is adott az Úr, és nem szakította azonnal nyakukba a marhavészt. A megtérésnek megvan a maga kegyelmi ideje. De ez a megtérés nem történt meg. " És elhullott Egyiptom minden barma..." Így jár ,aki nem Istenben gazdag, és aki nem mennyei kincseket gyűjt. Jézus parancsa: keressük először Isten Országát / Uraságát, Uralmát, királysága hatósugarát/ és minden ráadásul megadatik nekünk.

A fáraó szíve ezután is kemény maradt. Ekkor Mózes és Áron fogta a kemence hamut és az ég felé szórta, hogy hólyagos fekéllyé legyen az egész Egyiptom földjén. Még a varázslók sem állhattak meg Mózes előtt a fekélyek miatt. Hiába a fekete mágia, a varázslás, az okkult tudományok, a halottidézés, a jóslás, Isten ellen nincs fegyver. Milyen tanulságos ez, hogy nemcsak Istennek hanem az ördögnek is meg vannak a maga papjai. De ezek nem állhatnak meg az Isten előtt. A dágon szobra is ledőlt a frigyláda előtt. ..." minden csapásomat rábocsátom a te szívedre...mennyire más üzenet szól Isten gyermekei felé: "..minden féltett dolognál jobban őrizd meg a szívedet, mert ebből indul ki minden élet..."Péld,4 23 Az ember Isten nélkül szívből gonosz.Tiszta szívvel betörök, ha kell embert is ölök, mondja a költő. Ez az állapot a szívtelen, átkozott állapot, amely Isten ítélete alatt van. Felelős vagyok azért, hogy mivel van tele a szívem.

A megérkező jégeső úgy jött mint egy hideg zuhany, mint egy ellenséges hadsereg letarolta a még megmaradt Egyiptomot. A fák csonkig elverve. Itt hangzik először: Vétkeztem. De ez még nem az igazi megtérő bűnbánata, hanem csak száraz ténymegállapítás. A beismerő vallomás az még nem bűnbánat. Ez olyan, mint amikor a bíróságon kérdezik: " maga ölte meg ?" "én hát és ujra megtenném ! Nem véletlenül mondja Mózes: Tudom, hogy te és a te szolgáid, még nem féltek az Istentől. Mennyire más Isten gyermekei " Istenfélelme". Egy dologtól félek, hogy az élő Isten szeretete, kegyelme el ne hagyjon. Nem az ördögtől, nem a haláltól félünk, hanem az ezektől megváltó Jézus Krisztust szeretjük.

Korábbi napok napi lelki táplálékai