Napi lelki táplálék

…a színpadon...

Heti útravaló – Hangóné Birtha Melinda

A nagy tömegeket vonzó rendezvényeken a szervezők színpadot állítanak, hiszen kiemelt hely kell azoknak, akik valamilyen produkciót akarnak nyújtani a közönségnek. Felmerült bennem a kérdés, hogy egy ilyen helyzetben, amikor az emberek nem nézhetnek egymás szemébe, mert a távolság, a reflektor fényei nem teszik lehetővé, a nézők és a színpadon szereplők között lévő távolság hogyan győzhető le? Vagy mi okozhatja, hogy csupán azt érzi a lent álldogáló, mint a Republic együttes által megénekelt nótában, hogy” három majom a színpadon, hülyének néznek minket, azt gondolom”.

Mikor és mitől jön el a pillanat, hogy a lent állót felemeli a fenti, mégpedig annyira, hogy a két szint összeér. Mitől kerülhetnek mégis egy hullámhosszra? Úgy gondolom csak akkor, ha a fent lévő ismeri a lent állók váradalmát, ismeri az élethelyzeteket, ha maga is volt lent. Mert ha igazán meg akarja szólítani a hozzá sereglőket, ismerni kell mit gondolnak, milyen kérdésekre keresik a válaszokat, miben kell megerősíteni őket, vagy hogyan fordítható jobb irányba az életük. Ha ezt tudja a színpadon lévő, akkor hiteles, amit mond. Akkor igazából nem is színpad a hely, mert nem színészkedni akar, nem produkciót akar, nem előadást akar, hanem sokkal többet. Üzenetet átadni. Jó hírt, örömhírt, titkot és szivárványt, megkeresni a másikat és fülébe súgni, add tovább (Karinthyt idézve szabadon) Mert a színpadnak csak akkor van értelme, ha olyan valaki áll fent, akinek a játéka is igaz. Aki úgy tud játszani, hogy felismerhető az is, aki a szerep mögött van. Persze van kiváló színészi teljesítmény is, de ha hiányzik belőle a legfontosabb, maga az ember, akkor lehet remek alakítás, lenyűgöző játék, de az egész nem más, mint amit pusztán komédiának hívunk. Nem igaznak, hanem hamisnak. A színpadok sokfélék, és akik fellépnek, lehetőséget kapnak, hogy kicsik maradjanak vagy naggyá váljanak.

A lényeg azonban nem ott dől el, hanem már azelőtt, hogy felmentek oda. Mert eljön majd a nap, amikor akár fent, akár lent álltunk, színt kell vallanunk a nagy Rendező előtt, hogy amit mutattunk, igaz vagy hamis volt. Ez lesz a nap, amikor az utolsó kiválasztás is megtörténik és ki-ki elfoglalhatja igaz helyét az Isten országában, vagy valahol máshol.

Korábbi napok napi lelki táplálékai