Napi lelki táplálék

Csodák márpedig vannak

Heti útravaló – Hangóné Birtha Melinda

„Napra pontosan 15 évvel ezelőtt történt csoda a Hudsonon, 2009. január 15-én hajtott végre kényszerleszállást a jeges folyón a US Airways 1549-es járata. Az Airbus A320-as típusú utasszállító fedélzetén utazó 155 ember közül csodával határos módon senki sem veszítette életét. Akkoriban minden hír erről szólt, mára azonban szinte szó sem esik a tizenöt évvel ezelőtt a Hudson folyón történt landolásról. Persze sokan nem hisznek a csodákban, azonban a 2009. január 15-i New York-i repülőgépbaleset során talán tényleg legalább akkora szükség volt a lehetetlen megvalósulására, mint a gépet vezető pilóták hidegvérére és profizmusára.”

Eddig az idézet. Valóban csoda számba megy, ha egy repülőgépszerencsétlenséget túlélhet minden utasa. De ehhez a csodához is sikerült emberi módon hozzáállni. Láttam a filmet, amelyik a hivatalos dokumentumok alapján készült és a pilóta szerepét Tom Hanks alakította. A történet igazsága mellett ráadásként olyan hiteles alakítást nyújtott a pilótát megformáló színész, ami valóban meggyőző erővel tanúskodott arról, hogy az igazi nagyság abban van, ha valaki kész önzetlenül mindent feláldozni azért, hogy megmentse mások életét. Ha valakinél az emberi élet megmentése mindent felülír, az maga a csoda. De óriási kontrasztként megjelent az emberi számítás, a pénz, az anyagi veszteség, amikor elkezdik (ki)vizsgálni, hogy talán mégis lett volna arra lehetőség, hogy a pilóta eljusson a legközelebbi repülőtérig és ne érje ekkora anyagi kár a repülőtársaságot. A pilótát meghurcolták, megvádolták, elítélték (végül rehabilitálták), mert szerintük nem volt elég megalapozott a döntése. Neki a karriernél és pénznél, minden másnál fontosabb volt, hogy életet mentsen és ezt tette, még ha ő maga áldozatul is esett ennek.

Eszembe jutott egy több ezer évvel korábbi, szintén igaz történet. Élt valaki azért, hogy emberré létével emberi életünket felemelje a biztos halálból és megmentsen a teljes életre. Őt is elítélték azok, akiknek fontosabb volt a saját hatalmuk, pénzük, önös érdekeik. Azt a „pilótát”, aki minket megmentett az életre, úgy hívják Jézus Krisztus.

Korábbi napok napi lelki táplálékai