Napi lelki táplálék

Start

Heti útravaló – Viola Judit

Új év áll előttünk, tele ismeretlen eseményekkel, helyzetekkel, talán még személyekkel is. Senki nem tudja, mi vár rá. Ami mögöttünk van, amin már túljutott a világ, nem túl kecsegtető. Lassan úgy érezheti magát a gondolkodó ember, mint Verne híres hőse, Nemo kapitány. Az önkéntes száműzetésbe vonult hindu herceg tengeralattjáróvá szűkült életterébe ezt a jelmondatot íratta fel:” MOBILIS IN MOBILI” – azaz, mozgó a mozgóban. Mert, hogy körülöttünk is minden mozog, sokszor inog, lassul, gyorsul. Nem győzzük kapkodni a fejünket a változásokat látva, amelyekre nekünk is változtatással, eddigi helyzetünkről való elmozdulással kell válaszolnunk.

Mire gondolok? Árak fel, színvonal le. Szolgáltatások, bizalom, el, igények fel. Türelem – egyre kevesebb, önmegvalósítás, önzés – egyre több. Szeretet, elfogadás, egyre kevesebb. Béke – távolodik, háború közeledik. Járványok erősödnek, Önkontrol fogy.

Mégis neki kell indulnunk ennek a 24-es esztendőnek. Akkor is, ha a világ eresztékei recsegnek-ropognak, ha a természet törvényei kifordulnak megszokott medrükből, ha a vágyott, „egyetértő emberiség” eszményétől fényévekre kerültünk.

Hol van a biztos kapaszkodó, amire mind vágyunk? Van-e egyáltalán? Mindenkinek szüksége lenne rá, mégis kevesen találják meg. Pedig csak egy keveset kellene visszatekinteni, hogy ráleljünk. Csak egy héttel kellene magunk mögé nézni, hogy bizonytalan, sodródó emberekből célt találó, azt látó és elérni igyekező személyek lehessünk. Egy hete karácsony volt. Annak az ünnepe, hogy aki a világot teremtette és benne az embert, céllal tette mindezt. Szándéka, hogy segítségünkre legyen, hogy vele legyünk, s ha nem így van, visszataláljunk hozzá, nem változott és nem is fog, míg világ a világ. Ő a biztos pont, aki ezt íratta le magáról: nincsen benne változás, de még a változásnak az árnyéka sem. A testet öltött szándékról, a megszületett Messiásról is azt tanultuk: Jézus Krisztus tegnap, és ma, és mindörökké ugyan az. Egy minden izében mozgó világban, az ismeretlen jövőben ez adhat biztonságot, bátorságot és erőt.

Boldog újesztendőt mindenkinek!

Korábbi napok napi lelki táplálékai