Megvalósult az EGYH-KCP-16-0097 pályázat

Az EGYH-KCP-16-0097 azonosító számú támogatása 1.970.000.000 Ft értéken megvalósult az alábbiak szerint.

- Nagyvárosi agglomerációs misszói egyházközségek lehetőségeinek bővítése templom-, és gyülekezeti ház építésével, ingatlanvásárlással (Miskolc-Avasdéli templom építése)

A projekt keretében felépült a Miskolc Avas-Déli református templom és gyülekezeti ház , amely a tervek szerint egyetlen épületből áll, ez egyszerre látja el templom és közösségi ház funkcióját. Az ingatlannak csak egy része épült be, a többi zöldterület maradt. A pályázat keretében sor került a templom közvetlen környezetének területrendezésére is.

- „ Kistelepülésen (700 fő református alatt) szolgáló lelkipásztorok helyben lakásának megőrzése, parókiák energetikai korszerűsítésével, (szükség szerint kiváltással) 105 településen- a Tiszáninneni Református Egyházkerület területén. Nagyvárosi agglomerációs misszói egyházközségek lehetőségeinek bővítése templom-, és gyülekezeti ház építésével, ingatlanvásárlással- Arnót, Miskolc;

Az egerszalóki református templom építése”Az Egerszalóki Református Templom Rácz Zoltán debreceni építész tervei alapján épült. A körültekintő előkészületeket követően 2017 júliusában kezdte el a kivitelezési munkákat a Szépítész Eger Kft.

Az épület kör alakú templomterével, félköríves gyülekezeti épületével és a templomtérhez támaszkodó tornyával egyedülálló építészeti alkotás, kiviteli munkálatait tekintve folyamatos kihívásokat jelentő építőmérnöki bravúr! Fürjes István főmérnök vezette a kivitelezést, az ő szakmai hozzáértését és lelkiismeretes munkáját dícséri a megvalósult épület. Munkáját Váczy Egon mérnök segítette a helyszínen.

A gépészeti kivitelezést Baráth Tibor végezte munkatársaival, a villamossági kivitelezést pedig Fáklya István.

A templomtér a földszinten 100, a karzaton 50 fő befogadására alkalmas. A karzatra ívben kanyarodó lépcső vezet. Hal formájú hatalmas keleti és nyugati ablakok teszik még izgalmasabbá az épület kemence formáját. A karzat melvédjén láthatók Gelsei Sándor bútorfestő népi iparművész mester munkái: a XVIII. század elején Borsodban, Gömörben és Heves megyében készült mennyezeti kazettákról, padelőkről készített hiteles másolatai, képzelet beli hidat alkotva  múlt, jelen és jövendő között.

Az úrasztali terítőt Kudor Mária Bánffihunyadi népművész hímezte, az úrasztali kendőket Bódi Klára egri csipkeverő készítette.

A református zászlót és az  ország zászlót a Deák hímzőműhely készítette Mezőkövesden.

A gyülekezeti ház földszintjén a lelkészi iroda, a gyülekezeti konyha, és a mosdók találhatók.

Külső lépcsősor vezet fel az emeleten található két klimatizált szálláshelyre melyek 2-2 személyesek, külön fürdőszobával és egy közös terasszal rendelkeznek. Az épületben internet elérhetőség biztosított, valamint 27 TV csatorna közül válogathatnak megszálló vendégeink.

A déli tetőn található napelemes rendszer a hozzá tartozó hőszivattyúval egyrészt a téli hónapokban az épület 10-12 °C-s temperálását, a nyári időszakban pedig a klimatizáláshoz szükséges energia forrást biztosítja, másrészt az épület villamos energia igényét elégíti ki.

Az építési munkák befejezésének dátuma 2019. június 7.

- Nagyvárosi agglomerációs misszói egyházközségek lehetőségeinek bővítése templom-, és gyülekezeti ház építésével, ingatlanvásárlással (Arnót)

Az Arnóti Református Missziói Egyházközség jó úton halad az önállóvá válás folyamatában. A Miskolc alvóvárosaként létező településen a református gyülekezet egy ún. nyeles telekbe zárva rendezi programjait, amit a fejlődő közösség időközben kinőtt. Ezt megoldandó, a gyülekezeti életünk további élhető működését és fejlődését megcélozva került sor a gyülekezeti ház bővítésére . Ennek első üteme a szomszédos ingatlan megszerzése volt, ami külső tereinket a gyülekezet méretéhez igazította, illetve lehetőséget biztosít a jövőben a gyülekezet számára a missziói lehetőségek szélesítését szolgáló célok megvalósításában: ifjúságvédelmi, tehetséggondozó, felzárkóztatást segítő és kulturális programok, körzeti kéttannyelvű református óvoda és bölcsőde indítására is.

- 105 kistelepülésen (700 fő református alatt) szolgáló lelkipásztorok helybenlakásának megőrzése, parókiák energetikai korszerűsítésével

A 700 fő református alatti kistelepüléseken szolgáló lelkipásztorok helybenlakásának megőrzése érdekében az egyházközség parókiáján végeztünk el energetikai korszerűsítéseket. A programban részt vett ingatlanokon homlokzati szigetelést, fűtéskorszerűsítést, nyílászáró cserét, napelemek elhelyezését végeztük el. Korszerű, háromrétegű hőszigetelt nyílászárók kerültek beépítésre, a homlokzati szigetelések felhelyezése során figyelemmel voltunk arra, hogy az épület a korábbi külső jellegeit megőrizhesse, a gépészeti beavatkozások esetén a meglévő fűtésrendszer jellege, illetve a helyben elérhető tűzifa lehetősége szerint választottunk gáz- vagy faelgázosító kazán rendszerek között.

Két településen a meglévő lelkészlakás állapota nem tette lehetővé, hogy elvégezzük a beavatkozást, így ezeken a településeken másik ingatlan vásárlásával váltottuk ki a lelkészlakást, és a tulajdonba került ingatlanon végeztük el az energetikai korszerűsítést. A program lebonyolításában nagy hangsúlyt fektettünk az előkészítésre, annak kommunikációjára, illetve arra, hogy az így keletkezett megtakarítások felhasználása hosszú távon fenntartható folyamatokat eredményezzen.

kép