Őszi Lelkésztalálkozó Mályiban

-2022-

2022. november 19-én ebben az évben második alkalommal találkoztak az egyházkerület lelkészei, hogy a szolgálatban szerzett tapasztalataikat megosszák egymással.

A találkozó szervezője, Vadnai Zoltán a kerület missziói tanácsosa köszöntötte az egybegyületek.

„Ti vagytok a föld sója. Ha pedig a só megízetlenül, mivel lehetne ízét visszaadni? Semmire sem való már, csak arra, hogy kidobják, és eltapossák az emberek. Ti vagytok a világ világossága. Nem rejthető el a hegyen épült város.” Máté 5,13-14

Jézusnak a hegyi beszédben elmondott tanítása alapján Lovász Krisztián a Debrecen-Széchenyi kerti gyülekezet lelkipásztora a „só-lét” titkáról beszélt. Krisztusnak a TI VAGYTOK kijelentése meghatározza a mi identitásunkat. A só két összetevőből áll, de csak a kettő együtt válik használhatóvá vagyis ízzé. Mi Krisztus nélkül nem lehetünk só, de vele igen. Nem az a fontos tehát, hogy mit gondolunk magunkról, hanem az amit Jézus kimond rólunk: ti vagytok a föld sója. Ha pedig Ő velünk tervez, mi számíthatunk Rá. Ezért kell Isten dicsőségére mutatni, Krisztussal eggyé lenni, mert csak így lehet Őt hirdetve sóvá lenni a világban. Ezért az „ízért” kell imádkozni!

DSC_1605

Dr. Kiss Klára

Dr. Kiss Klára a DRHE tanára előadásának „Tanulságok nemcsak hajósoknak” címet adta. Amikor a reális veszélyt nem tartjuk veszélynek és helyette a presztízsvesztéstől félünk, akkor elsüllyed a hajó. Vagyis” sótlanul” nem lehet jó ízzé válni. Ahogyan az Istentisztelet Isten jelenléte nélkül nem szolgálja az Ő dicsőségét! A vallásos élet Isten nélkül nem lehet az élet Istentiszteletében megélt hit! De áldássá, sóvá, ízzé lehetünk, ha az Isten jelenlétében van részünk. Az, hogy „ti vagytok a só” egy létformát jelent, ami másokat is formálni tud. Ehhez pedig a Szentlélek felülről való erejére van szükségünk.

Az előadásokat követően kiscsoportokban volt lehetőség a hallottak tovább gondolására és őszinte hangú beszélgetésre.

lelktal2