Lelkesítő 4

A családi nap

A család volt a központi témája a 4. Lelkesítőnek Abaújváron, melyet július 8-án tartottak. Az egésznapos rendezvényen több mint 600 látogató vett részt – akik nemcsak a környező településekről, hanem az ország távolabbi városaiból, gyülekezeteiből érkeztek és határainkon túlról egyaránt. A Lelkesítőt a nap fővédnöke, Pásztor Dániel a Tiszáninneni Református Egyházkerület Püspöke nyitotta meg.

IMG_1496

A programsorozat megnyitó gondolatai előtt a János evangéliuma tizenegyedik részének a 6. Versét halhatta a közönség: „Jézus így válaszolt, én vagyok az út, az igazság és az élet. Senki sem mehet az atyához, csakis énáltalam.”

Az egyházkerület vezetője arra közös pontra mutatott rá az ige kapcsán, mely mind a háromra igaz, hogy nekünk embereknek mind az útat, az igazságot és az életet is keresnünk kell. „Egy nap Jézus odalép hozzánk és azt mondja, ahogy ebben a nagy keresésben, amikor már talán bele is fáradtál meg elcsüggedtél a nagy kutatásba, a nagy bolyongásba. Akkor Jézus megmutatja magát és azt mondja, hogy én vagyok. Itt vagyok. Én vagyok neked az út, az Igazság és az élet.”

Lelkesítő

A Lelkesítő két lelkészházaspár összefogásával indult még 2018-ban. A Suhajda lelkészházaspár Göncruszkáról és a Tóth lelkészházaspár Abaújvárról ekkor gondolta úgy, hogy egy családi napot szerveznek. Az első rendezvény fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök, az akkori család- és ifjúságügyért felelős államtitkár volt. Azóta négy alkalmat élt meg az esemény, amelyek egytől egyig több száz embert hoztak össze az elmúlt évek során. AZ első két alkalom még az ABaúji Egyházmegye támogatásávál, míg az utobbi kettő már az Egyházkerület védnöksége és támogatása mellett valósult meg.

IMG_1549

A minden korosztálynak kellemes elfoglaltságot nyújtó programok között olyan családokat szólaltattak meg, akiknek az élete és az istennel való kapcsolata is példaértékű. De hagyományostól eltérő példákat is láthattak az Abaújvárra látogatók, hiszen a Kelet-magyarországi nevelőszülői hálózatból többen érkeztek, hogy elmondják hogyan lehet egy családból kiemelt gyermek életét, családképét újra teljessé tenni. Ezenfelül pedig a fogyatékkal élőkkel kapcsolatosan is bővülhetett a vendégek tudása a sajósenyei Fészek Fogyatékosok Református Ápoló-Gondozó Otthona lakóinak bemutatkozásán keresztül.

IMG_1559

A család egy másik fontos eleme, a gyerekek sem kerülte el a szervezők figyelmét ezért, hogy ők is jól érezzék magukat a teljes napot átszőték a gyerekprogramok. A templomban folyamatosan evangéliumi gyerekfoglalkozásokon túl bűvészműsor ének tanítással, aztán délután ugrálóvár elkezdve vattacukor és lufi várta családok legfiatalabb tagjait.

A nagyszínpadon a szóban bizonyságtevő családok, nevelő szülők és a Fészek otthon lakói mellett felléptek a Gável testvérek zenés bizonyságtételükkel, míg a az egésznapos dicsőítés zenei alapját Ker-Songs együttes biztosította.

A Lelkesítő családi napjának késő délutáni órájában Mike Sámuel kecskeméti baptista lelkipásztor szívhez szóló evangelizációjával, és az összegyűlt közösség megáldásával zárult, melyet az eseményen résztvevő lelkipásztorok végeztek.