Kerületi közgyűlés 2024

Július 12-én délután kettő órakor Egyházkerületünk megtartotta éves közgyűlését. A bizottsági jelentések elfogadása mellett gyülekezetek jogállásáról is döntött a Tiszáninneni részzsinat. Átadták a kerület Oktatási és I. Rákóczi György díját.

Egyházkerületünk székházában péntek délután kettő órakor vette kezdetét az éves rendes közgyűlés, melyen az időközben tisztségéről lemondott püspök jelentése helyett, Barna Sándor lelkészi főjegyző jelentése hangzott el.

„Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik...Vagy nem tudjátok, hogy testetek a bennetek levő Szentlélek temploma, akit Istentől kaptatok, és ezért nem a magatokéi vagytok?” Kor 6,16,19

Barna Sándor az Ige kapcsán megjegyezte „Van valami megszégyenítő abban, hogy az ember az isteni dolgokat nehezen tanulja meg és könnyen felejti el.” Majd rámutatott, hogy a farizeusokkal való vitájában Jézus a testének templomáról beszél, Pál apostol a képet mégis ránk is alkalmazva mondja nemcsak Jézus teste, a miénk is. „…Isten azt akarja, hogy az Ő gondolatai ragyogjanak föl benned, az Ő szeretete gyújtson föl téged és az Ő hívó szavát add át.”

„Tudod-e, hogy Isten azt akarja veled? Téged magadat is a Szentlélek templomává tenni és belőlünk együtt dicsőséges templomát, a Krisztus testét megépíteni. Ahol ezt a kérdést Isten felteszi, ott megfeledkeztek templommá lenni, közösségileg élő kőként épülni és az építeni.”

240712_közgy_13

Püspökhelyettesi jelentésében elsőként a népszámlálási adatokat érintve azt mondta: „az eredmény az erőtlenséget tükrözi: nem vagyunk képesek nagyobb hatást gyakorolni a társadalomra, mint a társadalmi folyamatok ránk.”

Majd hétköznapi próbáinkon és feladatinkon túlmutatva a központi missziós alkalmakról számolt be. A gyülekezeti találkozóról, a LelkesítŐről és H2Ő-ről, a lelkész találkozókról és lelkészpresbiteri konferenciáról számolt be, amelyek a 2023. évben is szép rendben lezajlottak. Ezekkel kapcsolatban felhívta a figyelmét minden lelkipásztornak, hogy gyülekezeteikkel együtt éljenek ezekkel a megszervezett alkalmakkal, mert mással nem pótolható módon közösségében élhetik meg református hitünk felemelő, egybekovácsoló erejét.

240712_közgy_05

A kiemelt alkalmakon túl szó esett a kerület által második alkalommal támogatott gyülekezeti programokról és az induló gyerektáborok támogatásáról is.

A lelkipásztori hivatás évéről, a beruházásokról és az Egyházkerületünk és Egyházmegyéink gazdálkodásáról is beszámolt. Utóbbiról úgy fogalmazott: „kiegyensúlyozott, átlátható és kiszámítható volt a mögöttünk lévő esztendőben és lassan lezárva az első fél évet, Istennek hála, ugyanezt mondhatjuk el.”

Megköszönte a hivatal valamennyi dolgozójának munkáját, befejezésül -visszautalva jelentése választott Igéjére – ezzel a gondolattal zárta beszédét:

„Legyünk egyenként és együtt is templommá!”

240712_közgy_11

A jelentés megtárgyalását és elfogadását követően a Tiszáninneni Református Egyházkerület I. Rákóczi György díjat adományozott Szűcs Endre volt lelkészi főjegyzőnek, püspöki főtanácsosnak, hűséggel végzett gyülekezeti lelkipásztori és közegyházi szolgálatának elismeréseként. Aki az egyházzenében, az énekeskönyv megújításában is tevékeny részt vállalt. Kerekesné Tóth Évát a Miskolci Édenkert óvoda leköszönő vezetőjét pedig a Tiszáninneni Református Egyházkerület Oktatási díjával jutalmazták. A két díjon túl az Egyházkerület Közgyűlése elköszönt még Földesiné Kántor Máriától, aki alázatos szolgálatával segítette többek között a kerületi tanács munkáját.

240712_közgy_17

A kerületi közgyűlés megválasztotta az oktatási bizottság elnökének Fukász Lászlót, a missziói bizottság előadójának Szegedi Csabát és a választási bizottság megüresedett helyére Pásztor Eriket, akinek eskütétele után a bizottsági jelentések következtek.

A közgyűlés hosszú tárgysorozata okán, és mivel minden alkotó tag a közgyűlést megelőzően megismerhette a jelentések tartalmát teljes terjedelmükben, így csak a határozati javaslatok hangoztak el.


A Missziói Bizottság elnöke Vadnai Zoltán a jelentés elfogadásán túl javaslatot tett a Szervezeti és Működési Szabályzata egy pontban való módosítására, mely a kórház misszió segítését célozza.

A Tanulmányi Bizottság elnökének dr. Barnóczki Anita távollétében az előadó Kolumbán Gábor a bizottság beszámolójának elfogadásán felül azt a javaslatot tette, miszerint: „Az Egyházkerületi Közgyűlés megbízza az Egyházkerület Elnökségét, hogy alkossa meg a lelkésztovábbképzés kerületi szintű megszervezésének szabályozását, meghatározva SRHE-FTI szerepét, valamint az Egyházkerület Tanulmányi Bizottságának szerepét, tisztázva a szükséges viszonyrendszereket. Az így elkészült szabályozást emeljék be az Egyházkerület SzMSz-ébe.”

240712_közgy_19

Az Oktatási Bizottság elnökének, Csernaburczky Ferenc lemondása miatt a bizottság határozati javaslatait az ő helyére megválasztott Fukász László terjesztette a közgyűlés elé. Többek között személyi jellegű határozati javaslatban vezetői megbízást a korábbi intézményvezetők közül Nagy-Baló Csaba, Szűcsné Farkas Zsuzsanna, Ráczné Váradi Éva újabb legfeljebb 5 tanévre, Dr. Ábrám Tibor a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon tekintetében újabb 1 tanévre elvállalta. A Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két Tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskolában Csicsekné Lövei Eszter, a Komlóstetői Református Általános Iskolában Oroszné Kvaszta Noémi, a Miskolci Édenkert Református Óvodában Estovk Viktória 1-1 tanévre kaptak első alkalommal intézményvezetői megbízást

A Gazdasági Bizottság nevében Rácsok András előadó, a Kommunikációs Bizottság nevében Hangóné Birtha Melinda elnök, és a Diakóniai bizottság nevében pedig dr. Molnár Pál főgondnok kérte a jelentések elfogadását.

240712_közgy_32

Ezt követően dr. Szemán Ákos presbiteri főjegyző ismertette a több jelentés által is érintett szervezeti működési szabályzat változásait, amelyet a kerület közgyűlése az ismertetés után el is fogadott. A Kerületi Közgyűlés továbbá tudomásul vette, hogy a Borsod-Gömöri egyházmegyébe tartozó Dubicsányi Református Egyházközség a Sajóvelezdi Református egyházközség, a Serényfalvai Református Egyházközség pedig a Putnoki egyházközség leányegyházközségeivé váltak.

Dr. Molnár Pál a közgyűlés lezárása előtt megköszönte a Közgyűlés alkotó tagjainak fegyelmezett munkáját és azt kérte, hogy a püspökválasztásban mindenki ahhoz méltó lelkiismeretességgel tegyen eleget kötelességének az állásfoglalásban.

Jelentések