FOLYTATÓDIK „méhest a papkertbe!” program

Agrár-missziói program a Tiszáninneni Református Egyházkerületben

TIREK_Méhest_a_papkertbe_2022

Formátum: .pdf

Méret: 494279KB

Előzmények

A Tiszáninneni Református Egyházkerület területén méhészkedők néhány éven keresztül találkozót szerveztek abból a célból, hogy szakmai tapasztalataikat megosszák egymással, tájékozódjanak a szakma újdonságairól, és bátorítsák az érdeklődőket kisüzemi méhészet létrehozására, méhészkedésre. Az érdeklődő lelkipásztorokat támogatandó született meg az „agrár-missziós” program indításának gondolata „Méhest a papkertbe!” szlogennel.

  1. A program célja

Kisüzemi méhészet létrehozásában támogatást nyújtani a Tiszáninneni Református Egyházkerület területén szolgáló lelkipásztoroknak, valamint református oktatási intézmények főállású pedagógusainak.

2. A programba bevonhatók köre

A programba jelentkezhet a Tiszáninneni Református Egyházkerület területén gyülekezeti, intézményi vagy egyéb lelkipásztori szolgálatot végző lelkipásztor, valamint az egyházkerület területén működő református köznevelési intézmény főállású pedagógusa.

3. A program keretében nyújtott támogatás

A program feltételeit vállaló jelentkezők, az adott évben meghirdetett keretszám függvényében 4 db DB (Dadant-Blatt) keretméretű méhekkel betelepített rakodókaptárt (1db DB fészek, 1db DB méztér, 1db 1/2DB méztér) kap támogatásként. A következő évben a programba bevont méhész a családszám fejlesztéshez 4 db DB keretméretű üres rakodókaptárt kap támogatásként. A harmadik évtől kezdődően a programba bevont méhész saját fejlesztési szükségletre kedvezményes áron vásárolhat üres DB keretméretű rakodókaptárakat. A kedvezményes vásárlás lehetősége 20 kaptárig tart. A program első és második évében a programba bevont jelentkező és méhész 100-100 db DB méretű keretlécet kap támogatásként. A következő évektől a keretlécet és egyéb, szükséges méhészeti felszerelést magának szerzi be. A beszerzési forrás tekintetében tanácsot kap.

4. A jelentkező feladata

  • vállalja, hogy a számára elektronikusan megküldött szakirodalmat tanulmányozza, és elméletben felkészül a méhészkedésre,
  • a lakóhelyéhez közeli mentort (méhészt) keres, aki a kezdeti években tanácsokkal látja el, és mintegy mentorálja a méhészet elindítását,
  • a kapott méhcsaládokat szakszerűen gondozza, és jó gazda módjára megőrzi a kapott eszközöket,
  • lehetősége szerint támogatja a később bekapcsolódók méhészeti tevékenységét.

A programba bevont méhész 20 családos állomány kialakításáig veheti igénybe a támogatást, illetve a kedvezményes beszerzést. Amennyiben a méhészkedést három éven belül abbahagyja, a kapott eszközöket vissza kell juttatnia a program számára.

5. A támogatás biztosítása

A programot a Tiszáninneni Református Egyházkerület évente egyeztetett összeggel támogatja. A támogatás a kaptárgyártás és keretgyártás alapanyagbeszerzését szolgálja. A kaptárak gyártása a Vay Miklós Református Technikum Szakképző Iskola és Diákotthonban (3950 Sárospatak, Arany J. u. 5.) történik. Az üres kaptárak elszállítása is innen történik. Kapcsolattartó Fedor Mátyás műszaki igazgatóhelyettes (+3620 5131945). A harmadik évtől kezdődően az üres kaptárak kedvezményes díját is a Vay Pénztárába kell befizetni. A program támogatására pályázati lehetőség és méhészek természetbeni adománya is igénybe vehető.

6. Jelentkezés a „Méhest a papkertbe!” programba

Jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével lehet. A jelentkezés folyamatos. Az éves keretszám ismeretében, a támogatás a jelentkezés sorrendjében, ütemezetten történik. A jelentkezési lapot a levelek@tirek.hu címre kell elküldeni.