Esély egy jobb életre

Két elítélt, akik a rácsok mögött találtak rá Istenre és egy börtönlelkész, aki lehetőséget teremtett az újrakezdésre – ők voltak a Kossuth Rádió református magazinjának szerdai főszereplői.

A műsor ezúttal a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönből jelentkezett, ahol a rabok rendszeresen részt vehetnek református istentiszteleten vagy ahogy egymás között emlegetik: „Mécses”-en. Ezeken az alkalmakon képletesen leomlanak a falak. Ha csak egy órára is, de megszűnik a zárkák nyomasztó sötétsége. Senki nem kérdezi a másikat, hogy miért került ide és arról sem kell vallaniuk, vajon megbánták-e a tettüket. A fogvatartottak gyakran maguktól mesélnek, hogy könnyítsenek a lelkükön. A „Mécses” az újrakezdés helye az intézetben. Esély egy jobb életre.

DSC_9738

Kojsza Péter riportjában két elítélt mesélte el megtérésének történetét. A beszélgetésből kiderül, hogy korábban mindketten furcsán néztek a hívő emberekre, odabent mégis ez lett az egyetlen kapaszkodójuk. Van, hogy csúfolják őket emiatt. Ilyenkor egyszerűen csak tovább állnak és elmondanak egy imát. Idén nyáron nem példa nélküli, de rendkívül ritka módon megkeresztelkedtek és lekonfirmáltak az intézetben, vagyis teljes jogot szereztek arra, hogy az egyetemes református közösség tagjai legyenek.

A félórás műsorban Tóth Viktória református lelkipásztor is megszólal, aki azt vallja: Isten ugyanúgy szereti azokat az embereket is, akik valamilyen bűncselekményt követtek el. Neki az a feladata, hogy ezt tudatosítsa bennük. A rabokkal való kapcsolata a bizalmon és az őszinteségen alapul, de ismernie kell a határokat is.

A Minden időben augusztus 30-i adását az alábbi linken lehet visszahallgatni:

Esély egy jobb életre