"Énekeljünk az Istennek dicséretet”

Elkezdődött a Veczán Pál Egyházzenei Kórustalálkozó. A nyitóhangversenyt a Belvárosi Evangélikus Templomban tartották meg vasárnap délután négy órától, és következő vasárnapig minden nap szól majd a zene a város különböző templomaiban.

Az idén harmincadik alkalommal megszervezett seregszemlét a névadó, Veczán Pál evangélikus lelkész 1994-ben álmodta meg azzal a céllal, hogy a város gyülekezeteinek kórusai felekezeti hovatartozás nélkül bemutatkozhassanak. A koncertek azóta is az ökumené jegyében valósulnak meg. A találkozót Veczán Pál húsz évvel ezelőtti halála óta özvegye, Judit asszony élteti tovább. Ennek okán virágcsokorral köszöntötték a nyitóhangverseny elején.

Veczán_nyitó_3

Az eseményt a kórustalálkozó fővédnöke, Veres Pál nyitotta meg, aki a Bibliát idézve beszédében így szólt: „Énekeljetek!”. – Az éneklés ugyanis a hívő ember lelki szükséglete: énekléssel fejezi ki háláját Isten jóságáért, és örömét, mert megismerte Isten szeretetét. Az egyházi ének nem más, mint a hívő szív visszhangja Isten szeretetére – mondta. Veres Pál úgy tartja, hogy az éneklés közösséget épít, megnyitja a lelkeket, összeköti egymással a különböző keresztény felekezeteket, egyetértést és szeretetet teremt.

Veczán_nyitó_4

Veres Pál beszéde után Dr. Fabinyi Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megemlékezett Veczán Pálról, majd idézte az „Aki szeret, az énekel! És aki énekel, az kétszer imádkozik.” Szent Ágostonnak tulajdonított szép gondolatot. Végül arra buzdított, „énekeljünk, hogy ne legyünk egyedül, hogy ne kelljen félnünk, nem utolsó sorban pedig énekeljünk az Istennek dicséretet”.

A Nyitóhangversenyen a Cantus Firmus, a Rákospalotai Gyülekezet Énekkara, Forrás Kamarakórus és a Karnagyok kórusa közreműködött.