Egyházkerületünk a II. Miskolci Ars Sacra Fesztiválon

Csaknem ötven kulturális program több száz szereplője várta a szakrális művészet iránt érdeklődőket a II. Miskolci Ars Sacra Fesztiválon szeptember 13-ától szeptember 22-ig Miskolc több helyszínén, valamint Szinpetriben és Szendrőben is „Az Igazság békét teremt!” (Iz.32,17) mottó jegyében.

A tíz napos fesztivál valamennyi programja a keresztény szellemiség és béke üzenetét közvetítette az ökumené és a keresztény lelkület megjelenítésével, amelyhez egyházkerületünk intézményei, lelkészei, amatőr és profi, ifjúsági, valamint felnőtt szereplői különböző módon csatlakoztak.

„Az én házam imádság háza lesz minden nép számára”

A nyitógálát követő napon, szeptember 14-én tartották meg a Nyitott Templomok Napját az országos Ars Sacra Fesztivál társrendezvényeként. Ezen a napon Miskolcon egész napos városi gyalogos zarándoklatot szerveztek, amelynek keretében négy útvonalon összesen több mint negyven helyi templomot tekinthettek meg az érdeklődők, köztük a diósgyőri református templomot is, ahol Almási Gyula tiszteletbeli főgondnok fogadta a zarándokokat. Elmondta a többi közt azt is, hogy Pápai Tóth Mihály lelkipásztor vezetésével a diósgyőrieknek az ellenreformáció idején hosszú küzdelem után sikerült engedélyt szerezni Mária Teréziától a templom építésére, amelynek alapkövét 1796. július 10-én tették le, és amit 1771. október 6-án szenteltek fel. A hajdan kis létszámú gyülekezet ma több száz fővel működik Péter András lelkipásztor és felesége, Péterné Szűcs Katalin református lelkipásztor és pasztorálpszichológus vezetése alatt.

lévay_1

Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon kórusa

Fotó: Csobordi Anett

Dicsőítve ünnepelt a Lévay Kórus

A 30 éves a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon kórusa eddigi talán legnívósabb koncertjét adta szeptember 17-én az Avasi Műemlék Templomban, ahol Dicsérjétek Istent az ő szent helyén című imádságos-énekes Istendicsőítő muzsikával léptek fel. A kórus számos zenei stílusban szólaltatott meg szakrális műveket különböző formációkban, kiváló muzsikusok közreműködésével. A koncert különlegessége a könnyed örömzenén túl az volt, hogy egyszerre lehetett hallani a templom mindkét orgonáját.

Szegedi Csaba Junior Prima-díjas operaénekes, az iskola egykori diákja, az este díszvendége betegség miatt sajnos nem tudott részt venni az eseményen. Köszöntőt Hangóné Birtha Melinda lelkipásztor mondott. Az eseményt Flach Antal Nívó- és Pro Museo-díjas művésztanár nyitotta meg. Orgonán Bereczki Ákos, Herczeg Zoltán és Petró Csaba közreműködött, míg Szabó Eszter brácsán, Flach Antal zongorán, Váradi Áron trombitán, basszusgitáron Adamcsik Dávid, dobon pedig Török Emese. A gimnázium vegyeskarát Petró Balázs, az intézmény karnagya vezényelte.

Legyen áldott Isten a Lévay növekedéséért, mert csak rajta múlt ez a harminc év! Legyen övé a dicsőség!

elteto_lelek_musor_ars_sacra-1

Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület

Fotó: Romhányiné Kovács Rita

Ahol szeretet uralkodik, ott béke van

Szintén felemelő élményt nyújtott az Éltető Lélek Irodalmi Kör Egyesület erre az alkalomra összeállított Békesség órája című, igékkel és dicsőítő énekekkel tűzdelt verses-zenés műsora szeptember 20-án a miskolci városháza dísztermében.

Az estet a vármegyeszékhely regnáló polgármestere nyitotta meg. Veres Pál beszédében kiemelte, hogy a békesség a szívekben kezdődik. Mai megosztó, gyűlölködő és háborús konfliktusokkal terhelt világunkban nagyon fontos a megbocsátás és a békességteremtés.

Az előadásban szereplő művek a békét, az igazságot, a szeretetet járták körbe olyan költőket megidézve, mint: Ady Endre, Assisi Szent Ferenc, Babits Mihály, Bódás János, Fecske Csaba, Fórián Andrea, Juhász Gyula, Reményik Sándor és dr. Jacsó Pál.

A verseket Balogh Csilla, Bogoly Erzsébet, Hangóné Birtha Melinda, dr. Jacsó Pál, Kardos Katalin és dr. Olajos István tolmácsolta. Énekelt: Ivacsné Kuttor Diána. Közreműködött: a Tapolcai Kerek Kórus. A zenei kíséretet dr. Romhányi Róbert adta.

Az igazság, békét teremt és az igazság a nyugalmat és a biztonságot szolgálja örökké. Békés hajlékban lakik majd a népem, biztonságos lakóhelyeken, gondtalan nyugalomban.” (Ézs 32,17.18)

A harmóniára és az egyensúlyra törekszik képeivel is

Akvarell képeiből megnyílt Jobbágy Domonkos, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon 17 éves diákjának első önálló kiállítása szeptember 21-én a Görömbölyi Művelődési Házban.

JB_0921_03

Jobbágy Domonkos képei

Fotó: Balogh Csilla

Domonkos, az 5 gyermekes Jobbágy Bertalan református lelkésznek az egyik fia. Öt éve kezdett el festeni. Mint mondta: többféle eszközt is kipróbált, míg meg nem találta a saját útját. Kezdetben porpasztell krétával alkotott, majd akrilt és akvarell festéket használt. Jelenleg akvarell festékkel és a különböző vastagságú lapokkal kísérletezik. Munkái saját fotói alapján készülnek. Leginkább a neki kedves tájak, hegyek és folyók képeit, valamint a fények változásait szereti ábrázolni. Fontosnak tartja az egyensúlyt és a harmóniát. Mostani kedvenc képe egy traktort ábrázol, amely szerinte egyáltalán nem nevezhető tökéletesnek, de valami miatt mégis nagyon szereti. A kiállítást Matuscsákné Jobbágy Erika művésztanár nyitotta meg.

A képzőművészeti tárlatot Jobbágy Bertalan gyermekeinek koncertje követte a Művelődési Ház előtt felállított szabadtéri színpadon. A 4 For The King dicsőítő együttes pár évvel ezelőtt még csak a hejőcsabai református gyülekezetben zenélt együtt Isten dicsőségére. Azóta már szinte nincs olyan hét, hogy ne hívnák őket szolgálatra a Tiszáninneni Egyházkerületen kívülre is.

JB_0921_08

A Miskolc-Avasi Örömhír Kamaraegyüttes szintén a zenén keresztül és a dalokkal tett tanúságtételt szeptember 21-én. Műsoruk vezérfonala szerint a mai emberek tele vannak félelemmel, és ezek irányítják cselekedeteiket. Ezzel szemben az együttes a zeneszámok szövegével és mondanivalójával hitet, reménységet, szeretetet mutat fel arra buzdítva, hogy félelmeink helyett merjünk élni és válasszuk inkább a hitet és a szeretetet. – Higgyünk Isten megtartó szeretetében! – emelte ki Petróné Nyíri Zsuzsanna, az együttes művészeti vezetője.

JB_0921_14

Barna Sándor

Fotó: Balogh Csilla

A szent művészet fölemel

Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a II. Miskolci Ars Sacra Fesztivál zárógáláján utalva a megnyitóra emlékeztetett a szent művészet jelentésére. Eszerint a szent művészet az, amely fölemel minket és összekapcsol a titokkal és találkozást készít elő a Szenttel. – Ezekben a találkozásokban lelkileg meggazdagodunk és békességhez jutunk – hangsúlyozta a püspök. S mint mondta: hiszi, hogy a fesztivál mindenkit hozzásegített ahhoz, hogy a művészet éltető, közös nyelvén keresztül fölemelkedjen és találkozzon a Szenttel, hogy békességhez jusson.

„Békesség: köszöntésünk ez legyen. Békesség Istentől.” /Reményik Sándor/