Bárka táborba látogatott Szalai Ádám

Augusztus 24-én Balatonfenyvesen, többszáz gyermeket biztatott álmaik megvalósítására a labdarúgó-válogatott egykori csapatkapitánya. Szalai Ádám a Magyarországi Református Egyház Bárka Táborában járva beszélt nekik a kitartás és a munka fontosságáról. A sportoló Balog Zoltán püspökkel, a Bárka Tábor egyházi fővédnökével együtt látogatott a táborba, amely a református egyház legnagyobb esélyteremtő programja.

Személyesen ismer olyanokat, akik szegény sorból kitörve lettek sikeres élsportolók – mondta az őt hallgató többszáz gyermeknek a balatonfenyvesi Bárka Táborban Szalai Ádám. A válogatottságtól tavaly visszavonult csatár - aki egyben a tábor jószolgálati nagykövete - hozzátette: igazi példaképnek tartja őket, mert nekik mindenki másnál többet és keményebben kellett dolgozniuk a felemelkedésért. Az ő példájukat a gyerekek elé állítva arra biztatta őket, hogy soha ne adják fel az álmaikat.

Szalai_Adam

Bárka Tábor

A Bárka Tábor a Magyarországi Református Egyház legnagyobb esélyteremtő programja: 2018-as indulása óta már több mint hétezer, köztük rengeteg többszörösen hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű gyermeknek biztosított üdülési lehetőséget. A reformátusok számos olyan gyermeket is nyaraltatnak, akik korábban sohasem láthatták a Balatont, és nemhogy fürdőruhájuk nem volt, de még tiszta váltóruhájuk vagy fehérneműjük sem. Őket ruházattal és minden olyannal, ami a gondtalan kikapcsolódáshoz szükséges, ellátják.

„Soha nem vagytok egyedül” – mondta a gyerekeknek az idei utolsó turnus sajtónyilvános napján Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. A püspök, aki a Bárka Tábor egyházi fővédnöke is, hozzátette: a tábort is azért szervezik, hogy az itt üdülő fiatalok érezzék ezt a közösséget, amelyben Krisztussal együtt vehetnek részt. Ennek örömét szeretnék átadni, mondta Balog Zoltán, aki közösen imádkozott a többszáz gyermekkel.

Balog_Zoltan

Balog Zoltán

Az eseményen ott volt Móring József Attila, a térség országgyűlési képviselője, aki arra emlékeztette a fiatalokat, hogy közösségek akkor születnek, amikor figyelünk egymásra. Arra bátorította őket, hogy merjék kézen fogni egymást, merjenek egymásba kapaszkodni.

Moring_Jozsef

Móring József Attila

A Bárka Táborban a gyerekek foglalkozásokon, programokon keresztül olyan életre szóló élményeket élhetnek át, amelyek hatására magabiztosabbá, nyitottabbá válnak, önértékelésük javul. Mindezek hátterében az élménypedagógiai módszer áll, amelyre a foglalkozások épülnek. Az animátorok mellett lelkészek és teológushallgatók is nap mint nap részt vesznek a hitbéli erősítésben, és hatalmas szerep hárul az önkéntesekre is, akik közül sokan egy évben több alkalommal, és akár évről évre is visszajárnak segíteni.