20 éves lett a ReForrás

A Tiszáninneni Református Egyházkerület székházának nagytermében, október 20-án ünnepi keretek között került bemutatásra a ReForrás 20 éves jubileumi száma. Közösen emlékezhettek a jelenlévők a megújult Sárospataki Református Lapok 20., és az örökséget tovább hordozó ReForrás 10. évfordulója kapcsán a kerületben ez idő alatt történt eseményekre. Egy jó hangulatú kerekasztal beszélgetés során a kezdeteket és a jelenkori történeteket is felidézték a vendégek. Ezt követően bemutatták a jubileumi számot és Viola Judit legújabb könyvét.

Az ünnepi alkalom nyitásaként Záhorszki-Hangó Viola énekelt, majd a főszerkesztő, Hangóné Birtha Melinda köszöntötte az egybegyűlteket. Isten életeket megváltoztató tervéről beszélt: „…nekünk is egy dátum adta lehetőséget kínált fel a nagy tervező. Egy évfordulót, egy határkövet, ahol hálát adva elmondhatjuk: mindeddig megsegített bennünket az Úr.” fogalmazott az újság felelős szerkesztője és még hozzátette: „…szeretném megköszönni hűséges és értékes munkátokat. Jó lesz veletek együtt hálát adni az elmúlt 20 év minden ajándékáért.”

DSC_2250

ReForrás

A ReForrás, az a nagy múltú kerületi újság, amelyik megszakításokkal ugyan, de az 1882 óta megjelenő Sárospataki Református Lapok jogutódja. A név egyrészt jelzi a reformáció „vissza az eredeti forráshoz” üzenetét, másrészt a református tartalom gondolatát is ötvözi.

A Tiszáninneni Egyházkerület 10 éve azért döntött a névváltoztatás mellett, mert szeretett volna nyitni "mindazok felé, akiknek nem sajátjuk a pataki örökség", ami alapján ismernék a kerületi lapot- olvashatjuk a ReForrás 10 évvel ezelőtt megjelent számában. A szerkesztők célja azonban változatlanul az maradt, hogy egységes stílusban továbbra is hírt adjanak a gyülekezetek és intézmények életéről, emellett pedig új rovatokkal megszólíthassák az egyháztól elidegenedett réteget is. – olvashatjuk a változás szándékát a 10 évvel ezelőtt megjelent ReForrás beköszöntőjében Rácsok András szavait.

reFORRAS_20_LOGO

Ezt követően Pásztor Dániel az egyházkerület püspöke köszöntötte az ünneplőket. Örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ezen a napon két jelentős eseménynek is helyet adhat a kerület. Délelőtt az Európa Rádió új fejlesztésének, telefonos applikációjának bemutatására került sor, délután pedig szintén a kommunikáció egyik jelentős részére, az írott sajtó 20 évére tekinthetünk vissza. Hálaadásra okot adó események ezek, határkövek, amelyek mindig arra emlékeztetnek minket, hogy Isten megtartó, gondviselő szeretetének lehetünk naponta tanúi. Így kért áldást a további munkához, megerősítést mindazok számára, akik ebben a szolgálatban részt vállalnak.

DSC_2319

A kerekasztal beszélgetés vendégei Dr. Dienes Dénes egyetemi tanár, a Sárospataki Tudományos Gyűjtemények igazgatója, Csomós József nyugalmazott püspök, Baksy János lelkipásztor, a Zempléni Egyházmegye lelkészi főjegyzője, a ReForrás szerkesztője és Kojsza Péter az Európa rádió főszerkesztő helyettese felidézték a kezdeteket és megosztották a jelenkor történeteit is, a Sárospataki Református Lapok, illetve a ReForrás elmúlt húsz évéből.

A beszélgetést követően a Cantus Firmus egyházkerületi énekkar szolgálatát hallhatták a résztvevők, majd újabb „kóstolót” kaphattak a ReForrás oldalain megjelenő történet és recept rovat írásaiból. Belelapozhattak az ezen recepteket és történeteket tartalmazó Életek és ételek címmel megjelent kötet harmadik, bővített kiadásába. Viola Judit szerzővel és Dr. Dienes Dénessel, Hangóné Birtha Melinda beszélgetett.

DSC_2415

A könyvbemutató után következett a ReForrás jubileumi számának rövid bemutatása, majd díjátadással folytatódott az ünnepi alkalom.

„Ma amikor egy friss lapszámot veszünk kézbe meg kell állnunk és visszatekintenünk a mögöttünk levő munkára, azokra, akiknek a szándéka, hűsége, kitartása, elkötelezettsége nélkül nem lehetne ma itt egy új Reforrás.” – fogalmazta meg köszönő szavaiban a felelős főszerkesztő és még hozzátette „…köszönet az egész kerület közösségének, akik szíveteken viseltétek közös ügyünket, a missziót, hiszen ez volt és lesz ezután is a legfontosabb küldetése a Reforrásnak. Most azoké legyen megtisztelő figyelmünk, és a köszönetünk jeleként átadott ajándékunk, akik az elmúlt években töretlen hűséggel végezték a Sárospataki Lapok majd a Reforrás lapjain szolgálatukat.”

DSC_2386

Elsőként Szabó Sándor nyugalmazott lelkipásztort ajándékozták meg, aki 12 évig a rendszerváltást követően - 2002-ig - a Sárospataki Lapok szellemi örökségét felelevenítve tovább vitte azt és szerkesztette az újságot. Szabó Sándor a díj átvétele után megragadva az alkalmat, köszönetet mondott azok nevében is, akik annak idején vele együtt dolgoztak a SRL szellemi hagyatékának fennmaradásáért. Utána Dr. Dienes Dénest köszöntötték, aki 2003-tól a Sárospataki Lapok felelősszerkesztője, majd a szerkesztőbizottság elnöki feladatát látta el majd húsz éven át.

Kiemelt köszöntésben részesült Vass Enikő is, aki 20 éve az előkészítő és lektori munkát végzi mind a mai napig és Rácsok András lelkipásztor, aki 18 évig volt szerkesztője, majd felelős szerkesztője, tördelője és a teljes nyomdai előkészítője a Sárospataki Lapoknak, illetve 2013- 2021 között a Reforrásnak. A megajándékozottak sorában Baksy János következett, aki 2013-tól, azaz 10 éve a ReForrás szerkesztője a Zempléni Egyházmegye részéről, majd Viola Juditot köszöntötték, aki 10 éve adja kezünkbe a Történet és Recept rovatban lelki és testi táplálékül szolgáló írásait. Végül Dányi Zoltán részesült köszöntésben, akinek írásaival hosszú évekig találkozhattunk a lap családi rovatában.

Ezt követően felolvasták és megajándékozták a lap korábbi szerkesztőit, állandó szerzőit, majd következett a kóstoló. Egy igazán finom Reforrás tortát és Viola Judit receptje alapján készült fasírtot és salátát kóstolhattak az egybegyűltek.