Taktabáji Református Tábor

Taktabáj egy egészen egyedi és különleges templommal büszkélkedhet, melyet szerettem volna a tábor során középpontba helyezni.

A tábor első napján a templomról tanultunk, a templom fontosságáról, arról, hogy még Jézus, az Isten Fia is templomba (zsinagógába) járt. Megbeszéltük képek, ábrák segítségével milyen lehetett az első, Salamon által épített templom és milyen a taktabáji. Hangsúlyos, hogy van egy fontos közös pont, az, hogy Isten háza, az imádsága házaként épült mindkettő.

A templom idén 240 éves lett, melyet igyekeztünk nyomatékosítani nem csak a gyerekekben, hanem a felnőttek életében is.

Báji Patay Sámuel helybeli földbirtokos építtette fel 1782-84-ben Magyarország egyetlen főúri barokk templomát, a keleti homlokzatból kicsit kilépő 24 m magas órapárkányos tornyával együtt.

Taktabáj (2)

A templom nyugati vége félkörívesen zárul. A mennyezet két csehsüveg boltozatból, a záróív félboltozatból áll. A nyílásokat hatalmas pillérkötegek választják el egymástól, amik a karzaton is folytatódnak. A karzat közepe ívesen domborodik előre. Kétoldalt két-két, a hajó végén egy kosáríves ablak ad jó világítást. A szószék copf stílusban készült. A rokokó falfestmények egyidősek a templommal, alkotójuk Lieb Ferenc, az „edelényi festő”. A belső festés ízléses, gazdagon díszített, jó színhatású. Az egyik süvegboltozaton a Patay család kastélya látható címerükkel együtt. A templom falain a templomot építtető főúr verseit olvashatjuk.

Taktabáj (3)

Nem csak Taktabájon festett Lieb Ferenc, hanem ő festette az edelényi kastélyt is. Azért, hogy a gyerekek érezzék a súlyát, az értékét annak, hogy milyen kincs van a falujukban elmentünk megnézni a kastélyt a második napon. Rácsodálkoztak a kastély és a templom kapcsolatára, mely falfestményei miatt szemmel látható.

A harmadik nap pedig Vizsolyba utaztunk az első magyar nyelvű Biblia nyomtatásáról tanulhattak a gyerekek.