Zempléni Fesztivál a Kollégiumban

Az 1992 óta megrendezett Zempléni Fesztivál idén majdnem 20 zempléni település csaknem 40 helyszínén várta hallgatóságát. A Zempléni Fesztiválnak több református helyszíne is volt, a Sárospataki Református Kollégium imaterme és a Wáberer Sportcsarnok, valamint három református templom, az erdőhorváti, a sárospataki és a taktaharkányi.

A Sárospataki Református Kollégium imatermében 2023. augusztus 12-én tekinthették meg az Saint-Saëns Állatok farsangja című művét Balázs János egyzongorás átiratában. Közreműködött Lackfi János költő, Balázs János zongora, valamint a Budafoki Dohnányi Zenekar. Vezényelt Hollerung Gábor. Saint-Saëns zeneművét ezúttal Rameau, Bartók és Rimszkij-Korszakov a műsorba jól illeszkedő tematikájú műveivel egészítették ki.

Állatok farsangja 2

Majd augusztus 18-án Ínyenc kamarazenei kóstolót tekinthettek meg a BDZ Kamaraműhelyének előadásában. Közreműködött Gazda Bence koncertmester, hegedű, Véghelyi Márk hegedű, Bánhegyi Tünde hegedű, Kaizler-Nagy Sára Alexandra hegedű, Hundt Boglárka brácsa, Szontagh Márton cselló, Lázár Gyula nagybőgő, Márfi Eszter fuvola, Ablonczy Keve klarinét, szaxofon, Bazsinka Ivett fagott, Südi Bálint kürt, Szüts Apor zongora, az együttes művészeti vezetője.

Ínyenc kamarazene 4

A BDZ Kamaraműhely egyedi hangszerösszeállításának és hangszereléseinek köszönhetően egyszerre teremtette meg a kamarazenélés bensőséges és intim hangulatvilágát, illetve a nagyzenekari hangzás színességét és grandiozitását barokk, romantikus, XX. századi és éppen kortárs alkotásokkal.

Frank Sinatra 4

A Wáberer György Sportcentrum pedig 2023. augusztus 14-én adott otthont a Frank Sinatra Szimfonikus Swingestnek, ahol közreműködött Veres Mónika Nika, Farkas Gábriel, Magyar Bálint. A Pannon Filharmonikusokat Illényi Péter vezényelte. Az est műsorvezetője Gundel Takács Gábor volt.

Frank Sinatra 1

A koncertek előtt dr. Szemán Ákos egyházkerületi főjegyző, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia Fenntartói Testületének elnöke köszöntötte a résztvevőket.