Újabb idős otthona van az egyházkerületnek

Szeptember 1-től egyházkerületi fenntartásban működik tovább a Szerencsi Idősek Otthona. A Bekecs úti szociális intézményben 220 szépkorút gondoznak.

A fokozódó járványhelyzet miatt, az idősek biztonságára ügyelve nem tartottak ünnepséget a Szerencsi Idősek Otthona átadásakor. Helyette a Polgármesteri Hivatalban találkoztak a Tiszáninneni Református Egyházkerület és az önkormányzat képviselői, hogy „gazdát cseréljen” az intézmény.

kép

Az egyházkerületet a szerencsi önkormányzat kereste meg azzal a szándékkal, hogy átadná a működtetést. Mint azt Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes portálunknak elmondta: azért tartja fontosnak az átvételt, mert így - az épülő óvodával és a már működő általános iskolával együtt - egy komplex intézményhálózatot tudtak létrehozni Szerencsen és a térségben. „Hiszem, hogy ezzel még inkább be tudjuk tölteni azt a küldetést, amit Isten ránk bízott.” Pásztor Dániel szerint az egyházkerület területén egyre nagyobb az igény református idős otthonok iránt, de mint fogalmazott: „felelős gondolkodásra van szükség, hiszen a legfontosabb, hogy megfelelő színvonalon tudjuk működtetni intézményeinket”.

kép

Jónyer Lajosné diakóniai referens arról beszélt, hogy alapos utánajárás és többszöri megtekintés után döntöttek az átvétel mellett. A 220 férőhelyes, két épületből álló intézményt a közelmúltban korszerűsítették. Az otthon tartós bentlakást nyújt az időseknek, amihez egy átmeneti elhelyezést biztosító részleg is tartozik. A demens ellátás elkülönített gondozási egységben zajlik.

kép

Nyíri Tibor, Szerencs polgármestere úgy látja: az egyházkerület az önkormányzatnál kedvezőbb kondíciókkal tudja fenntartani az intézményt, ahol mostantól nemcsak a test, de a „lélek ápolása” is folyhat.

A szerencsivel együtt jelenleg három idős otthont tart fenn a Tiszáninneni Református Egyházkerület.

Kojsza Péter