Új óvoda Miskolc-Hejőcsabán

November 9-én ünnepélyes szalagátávágás mellett adták át a Bárczay Árvéd Óvodát Hejőcsabán, amely Miskolci Édenkert Református Óvoda tagintézménye.

Az óvoda átadó ünnepségen Pásztor Dániel, az Egyházkerület püspöke igei köszöntőjében az egyházi intézményeket "Isten kinyújtott kezeinek nevezte". Hangsúlyozta, minden egyes "kinyújtott kézre" szükség van, melyek képesek gyógyítani, tanítani és bátorítani.

DSC_3042

Bárczay Árvéd Óvoda

Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában 71 óvodafelújítási és óvodaépítési beruházás valósult meg mintegy 60 településen, ennek köszönhetően 3200 új óvodai férőhely jött létre.

A Bárczay Árvéd Óvoda a Magyarországi Református Egyház országos óvodaprogramjában, a magyar kormány támogatásával épült, fenntartója az Egyházkerület.

DSC_3008

Az új intézményben - ahová jelenleg 47 gyermek jár - két egyenként huszonöt férőhelyes csoportszoba található. Az óvodában többek között tornaterem, egy logopédiai, egy fejlesztő és egy sószoba, valamint egy tálalókonyha is kialakításra került. – tudtuk meg Kerekesné Tóth Éva óvodavezetőtől.

Soltész Miklós az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár elmondta, a református és katolikus óvodafejlesztési programokban Miskolcon hat új óvoda épült, illetve újult meg. Hozzátette, ha az ország túl lesz a háborús időszakon és azon a gazdasági helyzeten, melybe "belesodorta a világ" a kormány folytatni fogja az ehhez hasonló fejlesztéseket, mert azokra szükség van. Majd azt is elmondta, hogy a kormány a Kárpát-medencében is elindított egy óvodaprogramot.

DSC_3094

Az óvodába járó gyerekek műsora után Alakszai Zoltán főispán köszöntőjében úgy fogalmazott, ahhoz, hogy a szülők testileg és lelkileg egészséges gyermeket, életképes és megfelelő értékrenddel rendelkező felnőttet tudjanak nevelni, olyan partnerekre van szükség, mint az egyházi intézmények.

Csöbör Katalin, országgyűlési képviselője arról beszélt, milyen fontos a hit és a keresztény Magyarország fenntartása, melyben kulcsfontosságú szerepe van keresztény szellemiségben való neveltetésnek.

Az ünnepségen Rácsok András, az egyházkerület püspöki titkára köszönetnyilvánításában kifejezte háláját mindazoknak, akik részt vettek az országos óvodaprogramban, majd az átadó végén Jobbágy Bertalan lelkipásztor mondott áldást.