Szólj, ötágú síp!

Idén már 25. alkalommal hívta vendégül a határontúli magyar iskolák képviselőit a Lévay József Református Gimnázium.

A Kárpát-medence területéről évente egy-egy magyar református intézmény mutatkozott be. Ebben az esztendőben 2024. február 9-én került sor a találkozásra. Szatmárnémetiből két iskola is érkezett. Az egyik a Szatmárnémeti Református Gimnázium, a másik pedig a Kölcsey Ferenc Főgimnázium.

P1090652

Fotó: Botár Bálint

A Lévay tornaterme adott helyett a nap folyamán két alkalommal is a bemutatkozásra. Délután a diákság, este pedig a miskolci gyülekezetek számára tartottak az intézmények vezetői történelmi áttekintést a városról, az iskolákról és bemutatták hétköznapjaikat is. Mindkét gimnáziumból érkeztek diákok, akik a magyar kultúra illetve a mai fiatalos lendület értékeit hozták magukkal.

verseny-31

Fotó: Demkó Balázs

A nap folyamán egy szavalóverseny is zajlott a gimnáziumban. A kezdeményezés 2018 -ban indult, és azóta egyre gyarapodó létszámmal zajlanak ezek a találkozások.”

Istenes versek a magyar irodalomban” címmel hirdették meg a versenyt az egyházi iskolák számára határon innen és túl. A jelentkező majd 60 fiatal két korcsoportban indult neki a versenynek.

verseny-112

Fotó: Demkó Balázs

A 7-8. évfolyam és a 9-12. évfolyam egy-egy kötelező és egy-egy szabadon választott verssel készült. A szavalók alaposan felkészülve álltak a zsűri elé, akik az első három helyezés mellett számos különdíjjal jutalmazták a résztvevőket. A nap folyamán értékes irodalmi élménnyel gazdagodott mindenki.