Óvoda átadás Miskolcon

Átadták a kerület új óvodáit Miskolcon

November 17-én átadták Miskolcon a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új óvodáját és a Miskolci Édenkert Református Óvodát.

Pásztor Dániel, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a Szalay Sámuel Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola új óvodájának ünnepélyes átadóján azt mondta -„A gyermek Isten ajándéka". A püspök igei szolgálatában bölcsességet és erőt kívánt az óvodás gyermekeknek és a pedagógusoknak egyaránt.

igazgatónő

Gulyás Ágnes intézményvezető

Fotó: Cs. B.

Az iskola épületén belül kialakítot korszerű óvodával egy régi álmunk teljesült. – mesélte Gulyás Ágnes intézményvezető és hozzátette - Célunk a szakmaiság biztosítása és a keresztény értékek átadása mellett az, hogy a gyermekek szeretetben növekedjenek a megújult környezetben.

A kormány igyekezett mindent megadni a családoknak, hiszen a gyermekek jelentik a jövőt – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki szerint a családtámogatások mellett fontos a gyermekek értékrendjének megalapozása, továbbá hogy a legjobb színvonalú oktatási, nevelési intézményekbe járhassanak.

57

Alakszai Zoltán kormánymegbízott

Fotó: Cs. B.

Azért fontos, hogy a kormány támogatja egyházi nevelési intézmények létrejöttét is, hogy a szülők utat választhassanak gyermekük számára – mondta Alakszai Zoltán kormánymegbízott. Hozzátette: Az ország fejlesztései azt a célt szolgálják, hogy ezzel a szabadsággal mindenki élhessen.

Az oktatási intézmény új kétcsoportos óvodája az Országos Óvoda Programnak köszönhetően valósulhatott meg, a beruházás 345 millió forintba került.

129

Kis-Hunyad utcai Édenkert óvoda

Fotó: Cs. B.

A másik új református óvoda is megnyitotta kapuit, amelynek ünnepélyes átadója szintén szerdán volt. A tagintézménynek a korábban az evangélikus egyház tulajdonában lévő Kis-Hunyad utcai műemlék épület ad otthont. A Miskolci Édenkert Református Óvoda 21 gyermekkel kezdte meg a működését egy vegyes csoporttal a 2021-es tanévet, de jövő szeptembertől még egy óvodás csoportot szeretnének indítani a megújult épületben – mondta Kerekesné Tóth Éva intézményvezető.

Jó látni, hogy egyre nő a gyermekvállalási kedv, különösen azért, mert Miskolcon az elmúlt 30 évben nem igazán voltak jók ezek a mutatók – emelte ki Kiss János miniszterelnöki biztos. Hozzátette: a demográfiai fordulat részben a kormányzati támogatásoknak is köszönhető, a siker azonban több összetevőből áll, amihez kell a jó intézményi ellátórendszer is.

Az épület megvásárlása és korszerűsítése kormányzati támogatásból, 610 millió forint ráfordítással jött létre.

soltész államtitkár

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár

Fotó: Cs. B.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára szerint a gyermekekkel töltött idő nem pusztán ajándék, hanem felelősség is. Fontos ugyanis, hogy milyen mintát lát, milyen útravalót kap a gyermek a szüleitől és a pedagógusaitól. Az egyházi nevelés ennek biztos alapja lehet – tette hozzá az államtitkár.