Bölcsőde nyílt Andornaktályán

Hét gyermek ellátására alkalmas mini bölcsődét avattak fel október 18-án, Andornaktályán. A református egyház, a kormány és az Európai Unió támogatásával megépített, és a modern kor követelményeinek megfelelő intézmény csaknem 140 millió forintba került.

Az Andornaktályai Református Missziói Egyházközség és a helyi önkormányzat összefogásával megépült 7 férőhelyes Angyalkert Református Mini Bölcsődét október 18-án, pénteken avatták fel.


2_bölcsi_andornaktálya (2)

A modern és akadálymentes, korunk követelményeinek minden tekintetben megfelelően felszerelt bölcsődét a családias jelleg határozza meg. A bölcsőde főbejáratához a kaputól egy fedett, akadálymentesített folyosón keresztül lehet eljutni. Az előteret úgy alakították ki, hogy a létesítmény minden helyisége gyorsan és könnyen megközelíthető legyen. A több mint 30 négyzetméteres csoportszoba és tornaszoba saját vizesblokkal, valamint a 36 négyzetméteres fedett játszótérre nyíló ajtóval rendelkezik. A fedett játszótéren kívül a gyerekek egy 60 négyzetméteres füves területen is játszhatnak a szabadban. Az apróságok ellátására korszerű teakonyhát is kialakítottak az épületben.

1_bölcsi_andornaktálya

Jézusi szeretettel és megértéssel

A bölcsőde mindennapi életéről Gombásné Árkosy Tünde hitbéli intézményvezetőt kérdeztük. Portálunknak elmondta, hogy ez a bölcsőde sokkal családiasabban működik, mint egy állami, ennek ellenére a beszoktatási időszak itt is nehézségeket okoz a csöppségeknek, ám azok a gyerekek, akik ezen már túljutottak felszabadultan, örömmel és mosolyogva játszanak, sőt vannak olyan gyerekek is, akik a nap végén még tovább is maradnának az intézményben. Hozzátette, hogy ő és munkatársai a családot komplex rendszerként kezelik. Ennek értelmében a kisgyermekek nevelésén és gondozásán kívül feladatuknak tekintik az egész család támogatását. Küldetésük az, hogy református keresztény hitük és a szentírás elvei alapján jézusi szeretettel és megértéssel forduljanak a gyermekek felé. A csemeték református identitásának kialakítása a szülőknek tervezett programokon keresztül valósul meg a bölcsődében.

5_kép_bölcsi_andornaktálya

Hittel, kitartással

Hajdu László helyi református lelkipásztor a bölcsőde felépítésével kapcsolatos munkálatokat és történetet részletezte. Így beszélt arról, hogy a Magyar Református Egyház már 2015 óta végez nappali, családias jellegű bölcsődei ellátását Andornaktályán szorosan együttműködve az önkormányzattal az egykori Általános Iskolában. A bölcsőde új épülete a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázati és a Tiszáninneni Református Egyházkerület támogatása révén több mint 138 millió 603 ezer forint összköltségből készült el a község központi részén, az óvoda szomszédságában, a volt általános iskola kihasználatlan, elhanyagolt részén, amely területet az önkormányzat biztosította. Mint azt a lelkipásztor taglalta, a jogerős építési engedélyt 2020 decemberében kapták meg, a kivitelezési munkák 2021 májusában kezdődtek el, a bölcsőde pedig 2023 augusztusára készült el. A működéshez szükséges különböző engedélyek megszerzése után az avatást 2024 októberében tartották meg. – Nem volt könnyű az út, amelyen lassan ugyan, de haladtunk, néha el is bizonytalanodtunk, de mindig buzdítottuk egymást, és az Örökkévalóra tekintve hittel, kitartással mentünk tovább. Áldott kezek, életek alakították a projektet és a műszaki csapatot – hangsúlyozta.

3_bölcsi_andornaktálya

Az első hét év

Az ünnepélyes avatáson Barna Sándor, a Tiszáninneni Református Egyházkerület püspöke a Zsoltárok könyvéből idézett. „Bizony, az ÚR ajándéka a gyermek, az anyaméh gyümölcse jutalom. Mint a hős kezében a nyilak, olyanok a serdülő ifjak. Boldog az az ember, aki ilyenekkel tölti meg a tegzét…” (Zsolt 127, 3-5) Magyarázatában a püspök kifejtette, hogy a gyermek Isten ajándéka, a család pedig a jövő bölcsője. François Xavier Delacroix de Ravignan jezsuita szerzetes gondolataira hivatkozva a püspök azt mondta portálunknak, hogy a gyermeki fejlődés szempontjából az első hét esztendő a legmeghatározóbb időszak. Ebben az időszakban a gyermek különleges érzékenységgel rendelkezik ahhoz, hogy bizonyos képességeket, tulajdonságokat kialakítsunk náluk, hogy később jó irányba haladjanak. Ez az időszak az ember egész életére kihatással van. Ezért fontosak a református bölcsődék és óvodák, hiszen a szülők mellett a bölcsődei és óvodai dolgozóknak kell megadni nekik azt az irányt, amit sikerrel követhetnek végig az útjukon. Végül kiemelte: lehet házat, családot, hazát, gyülekezetet építeni, de ha Isten nélkül építünk, az nem lesz maradandó, mindenképpen széthull. Ez érvényes az egyéni életre, egy nemzet és az egész civilizáció megmaradására is.

Az átadási ceremónián többek között megjelent Gordos Attila, az Egervölgyi Református Egyházmegye esperese, dr. Tóth József, az egyházmegye gondnoka, továbbá Bakos Tamás római katolikus plébániai kormányzó, dr. Szacsva Ferenc, a Heves Vármegyei Kormányhivatal szociális és gyámügyi osztály vezetője, Szurominé Balogh Mónika a Magyar Bölcsődék Egyesülete módszertani szakértője, valamint Andornaktálya két korábbi, illetve jelenlegi polgármestere, képviselői, intézményvezetői.