Mesekert Óvoda

Sajátos nevelési igényű gyermekeknek nyílt óvoda

Október 24-én Hétfőn átadták a Magyarországi Református Egyház Országos Óvoda Programja keretében a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) Miskolci Tagintézményének, a Mesekert Óvodáját.

DSC_5142

A Mesekert Óvoda az egyetlen a Óvoda Programban, amely megfelel a sajátos nevelési igényű gyermekekre vonatkozó irányelveknek. A Tiszáninneni Egyházkerületben hét település érintett tíz óvodai beruházásban az Országos Óvoda Program részeként. Miskolcon két működő intézmény mellett immár a Mesekert is indít csoportokat.

Az ünnepség kezdetén Pásztor Dániel püspök beszédében feltette a kérdést - Mit cselekedjünk a ránk bízott gyermeki életekkel? – idézve a bírák könyvében feltett kérdést. Manapság könnyen elhitethetjük magunkkal, hogy mindent tudunk, miközben elfelejtjük feltenni kellő alázattal és hittel az említett kérdést Istennek. – Mert minden élet más, minden élet egyedinek és önállónak teremtetett,– magyarázta Pásztor Dániel.

DSC_5187

Az imádság és az épület megáldása után a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára, Fürjes Zoltán köszöntöjében azt hangsúlyozta, Magyarország biztosítja a keresztény kultúráján alapuló értékrend szerinti nevelést még a legvészterhesebb időkben is.

DSC_5229

Az ünnepi megnyitón megemlékeztek néhai Németh Sándorról, akinek a tervei alapján kezdődött el az építkezés, és akinek munkássága az intézmény alapköveként szolgál. Bruckner László, a Magyar Református egyház Oktatási Szolgálatának főigazgatója megköszönte a kormánynak és az egyházkerületnek a támogatást, az óvodai keretek között dolgozó pedagógusoknak, munkatársaknak pedig a munkát, amivel összeérhetett a többéves történet.

A szalag átvágása után a felszólalók ünnepélyesen felhelyezték a csoportkat jelző négy csoport táblát is.

A Mesekert Óvoda

A Mesekert Óvoda a Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény (EGYMI) harminchat tagintézményének egyike. Az ezen keresztül kiépült gyógypedagógusi hálózat lehetővé teszi a hiánytalan szakember-ellátottságot. A pedagógiai szakszolgálat dinamikusan fejlődő ellátási területe a korai fejlesztés, erre látunk példát Miskolcon is. Ennek célja, hogy az autista, légzés- vagy mozgássérült, esetleg egyéb specifikus fejlődési zavarral küzdő gyermekeket sajátos körülmények között felkészítse a későbbi integrációra. Akár már a következő, iskolai időszakukat is egy integrált intézményben kezdhetik meg a Mesekert értelmi vagy érzékszervi problémákkal együtt élő gyermekei.

DSC_5237

Miskolcon is, akárcsak a programban létrejött többi intézményben, alapvető cél, hogy a református hagyományok beépüljenek a gyerekek mindennapjaiba. Így a hittanórák, imádságok, énekek, bibliai történetek és a bibliai minták. Az egyházkerületi és országos fejlesztéseknek köszönhetően a református óvodákba járók száma nyolcezerről csaknem tizenkétezerre növekszik.

DSC_5314

Az épület, megfelelve a sajátos nevelési igényű gyermekekre vonatkozó irányelveknek, rehabilitációs foglalkozásokra alkalmas helyiségekkel, tornaszobával, játékokkal teli kerttel és korszerű kialakítással várja a gyermekeket Miskolc belvárosának közelében. Az intézmény Öt csoportszoba, tornaszoba, a szükséges foglalkoztatók és kiszolgáló helyiségek, valamint irodablokk és melegítőkonyha továbbá a korai fejlesztő központ fejlesztőhelyiségei kerültek kialakításra.