Megújult a bódvaszilasi Biztos Kezdet Gyerekház

Átadták a felújított Biztos Kezdet Gyerekházat Bódvaszilason. Az intézmény két évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit, hogy támogassa a hátrányos helyzetű családokat és segítse a felelős szülővé válást a településen. Az épület tetőterében turisztikai szálláshelyet hoztak létre. Ide az ország minden pontjáról várják a látogatókat.

kép

2018 nyarán írtunk arról, hogy megkezdte működését a „Menedék” elnevezésű Biztos Kezdet Gyerekház a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvaszilason. Az intézményt azért indította el a helyi egyházközség a MRE Diakóniai Irodájával közösen, hogy segítse a roma gyerekek kitörését a szegénységből. A programra negyvenmillió forintos európai uniós támogatást kaptak.

kép

Mint azt Meleg Attila református lelkipásztor az augusztus 28-i átadáson elmondta: a gyerekház a gyülekezet cigánymissziójába beágyazódva működik. Hosszú távon segíti a helyi romák felzárkózását és lehetőséget ad arra, hogy a keresztyén értékeket közvetítsék feléjük. Az egyházközség saját tulajdonú ingatlanába minden hétköznap várják a résztvevőket.

kép

A szakemberek hátrányos helyzetű gyerekek készségeit és kompetenciáit fejlesztik a központban, hiszen ezek hiánya tovább növelné lemaradásukat. Az édesapák és édesanyák megerősödhetnek szülői szerepeikben. A babát váró kismamákat felkészítik a szülésre és a gyereknevelésre is. Az épület átadásakor Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár elmondta: a gyerekház több generáción átívelően változtatja meg a családok életét. Biztos befektetés, ami a helyi cigányság erőforrásait használja és építi a közösséget – fogalmazott.

A református egyház tizenkét tanodát és öt Biztos Kezdet Gyerekházat tart fenn az országban. Beszterczey András, a MRE Diakóniai Irodavezetője szerint a bódvaszilasi intézmény azért különleges, mert “a békesség, a harmónia és az összetartozás szimbóluma”.

kép

A gyerekház kettős funkcióval rendelkezik, hiszen turisztikai szálláshelyet is kialakítottak az épületben. A beruházást a magyar kormány tizenötmillió forinttal támogatta. Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos kifejtette: a kormány célkitűzése, hogy 2030-ra hazánk a legélhetőbb országok közé tartozzon. Úgy véli: ennek egyik kulcsa az egészséges életmód, ami minden eddiginél fontosabb helyre került az emberek életében.
– Ahhoz, hogy ezt ki tudjuk szolgálni, megfelelő feltételeket kell teremteni. Ott tudunk ebben segíteni, ahol van lendület és kezdeményezőkészség – mondta a politikus, aki példaértékűnek nevezte a református egyházközség munkáját a településen.

kép

„Mondhatja-e az ember Istennek, hogy miért éppen oda születtem, ahová?” – ezzel a gondolatébresztő kérdéssel kezdte a hálaadó istentiszteleten mondott igehirdetését Balog Zoltán, majd leszögezte: vannak, akiknél ez nem elméleti, hanem egzisztenciális- és sorskérdés. A református lelkipásztor rávilágított: életünk titka Isten titkában van elrejtve és csak rajtunk múlik, hogy megtaláljuk- e azt az utat, amit Isten tervezett számunkra. „Akkor lesz az életünk titka a mi közös titkunk Istennel, ha elindulunk az Ő gondviselésének és szabadításának útján.” Balog Zoltán igehirdetésében hangsúlyozta: a változás bennünk kezdődik és - ahogy ezt a bódvaszilasi példa is mutatja - közösségi szinten is megvalósulhat.

kép

A Tiszáninneni Református Egyházkerület részéről Pásztor Dániel püspökhelyettes köszöntötte a jelenlévőket. Azt mondta, hogy a „felzárkóztatás” társadalmunk és teremtett világunk legnagyobb kihívása. – Küldetésünk, hogy az isteni tervet végrehajtsuk és segítsük azokat, akik lemaradnak – emelte ki az istentiszteleten.

Szöveg és képek: Kojsza Péter