Már elérthető az Európa Rádió mobiltelefonos applikációja

Az Európa Rádió mobiltelefonos alkalmazásának segítségével mindenki számára elérhetővé vált földrajzi fekvéstől függetlenül – jelentették be 2023. október 20-án a fenntartó Tiszáninneni- és Tiszántúli Református Egyházkerületek és az Európa Rádió közös sajtótájékoztatóján. A rádió élő adásának nyomon követesé mellett híreket, eseményeket, napi igét is nyújt a felhasználóknak- mondta el Sike Gábor az Európa Rádió ügyvezető igazgatója. A rádió vezetője, valamint a fenntartó Tiszáninneni- és Tiszántúli Református Egyházkerületek képviseletében Pásztor Dániel és dr. Fekete Károly püspökök is jelen voltak.

231020_sajtótáj_07

Az Európa Rádió 2005 óta áll hallgatói szolgálatában az értékek és a kultúra hullámhosszán. A rádió műsorai nemcsak a hívőket célozták meg eddig sem, hanem mindenkit, aki tiszta, emberi hangra vágyik az egyre zajosabb világban. A rádióadó földrajzilag széles területen sugározza adását: többek között Debrecenben, Miskolcon, Nyíregyházán, Sátoraljaújhelyen és Mezőkövesden. Az elmúlt évek alatt a megállíthatatlan fejlődés következtében azonban felmerült pár megválaszolandó kérdés: hogyan érhetik el azokat, akik ezekről a területekről elszármazottak, vagy csak egyszerűen nem itt élnek, és mégis szívesen csatlakoznának hallgatóként az értékes műsorszolgáltatáshoz? Hogyan lehetne a modern kor eszközeit is bevonni az egyházi közösségek építésébe, megerősítésébe? Egyáltalán hogyan növelhető a hallgatói létszám? Az online rádióadás és az okos applikáció lett a megfelelő válasz.

Az Európa Rádió a Tiszáninneni és a Tiszántúli Református Egyházkerület közös rádiója, mely adó műsorai a hívő és nem hívő hallgatók körében egyaránt népszerűek, kultúrát és minőségi tartalmat szolgáltatnak az éterben. A területi korlátokat, melyek a rádió sugárzott adását előzőleg behatárolták, egyértelműen fel kellett számolni. A válasz az online rádióadás és az okos mobilapplikációs technológia összekapcsolása volt. Így jött létre az Európa Rádió mobilalkalmazás, mely lehetővé teszi a református értékadó műsorok elérését bárhol a világon, bármilyen mobileszközön. Pillanatok alatt ingyenesen telepíthető és rendkívül egyszerűen használható. Az app letöltése után a felhasználók kiválaszthatják az érdeklődésük szerinti egyházkerületet, mely beállítást az alkalmazás megjegyez, de akármikor egy kattintással át lehet váltani a másik egyházkerületre a főmenü legalján.

231020_sajtótáj_04

Az alkalmazás nemcsak a rádióadást sugározza, hanem az egyházkerületek honlapján közzétett híreket és információkat is megjeleníti, hogy a felhasználók nyomon követhessék és bekapcsolódhassanak az egyházkerületek életébe, ezáltal erősödjön és gyarapodjon a közösség. A programok és az aktualitások is folyamatosan frissíthetők, így a felhasználók mindig naprakész információkhoz juthatnak. Nem kell kilépniük az alkalmazásból ahhoz, hogy megtudhassák a legfrissebb híreket, elolvassák a legfontosabb közleményeket – kedvenc adójuk hallgatása közben. Mivel ebben a formában jóval egyszerűbben és emellett nagyobb számban érhetők el a hallgatók, így annak az esélye is mérhetően magasabb, hogy személyesen is részt vesznek majd az egyházkerület által szervezett közösségi életben.

Az alkalmazás fejlesztésekor fontos szempont volt az üzenetküldés kialakítása. A felhasználók/hallgatók okostelefonjára egy állandó időpontban minden reggel megérkezik a napi ige, hogy lelkileg is fel tudjanak készülni az adott napra, feltöltődve induljon a reggel. De természetesen ezeket mind tárolja a rendszer, így nemcsak a nap folyamán bármikor, hanem visszamenőleg az összes, már megjelent igére rá lehet keresni az applikáció Napi ige menüpontján belül, és az újra meg újra elolvasható, az igemagyarázatokkal együtt.

231020_sajtótáj_20

Az új hírek vagy programok feltöltéséről is küldhető push-üzenet a felhasználóknak: akár a nap folyamán egy választott időpontban, vagy a megjelenéssel együtt azonnal kiértesíthetők a hallgatók. Ezek az információk tehát kényelmesen, és jól elkülönülten külön menüpontban olvashatók. Az alkalmazás fejlesztésekor figyelembe kellett vennünk, hogy a tartalom offline üzemmódban is elérhető legyen, azaz hogy az alkalmazás használatát internetkapcsolat nélkül is lehetővé tegyük. A korábban betöltött hírek, programok és napi igék így bármikor kéznél vannak, a felhasználók nem függnek az internetkapcsolattól.

  • Az egyházkerület nyomtatott kiadványai is külön felületet, menüpontot kapnak az alkalmazásban, így azok könnyen és térítésmentesen hozzáférhetők az okostelefonokon, offline módban szintén.
  • Az Európa Rádió mobilapplikáció ingyenesen letölthető az Android és iOS platformokon. Az értékeken alapuló műsorok bármikor és bárhol elérhetők, és az okos applikációk nyújtotta technológia segítségével a rádió hallgatói globális közösséggé válhatnak.

  • Az Európa Rádió a hagyomány és az innováció találkozásának kiváló példája, ahol a közösség és az értékek terjesztése új szintre emelkedik.

Európa Rádió – Alkalmazások:

Google Playen

Apple Store