Magyar Vagyok rajzpályázat

Komlóstetői Református Általános iskola

Március 14-én délután 2 órakor a városházán adták át a Komlóstetői Református Általános Iskola által meghirdetett Magyar vagyok…Határtalanul című rajzpályázatának díjait. A versenynek nagy hagyománya van a városban, mely esemény immár 11. éve Miskolc város március 15-i ünnepségsorozatának nyitórendezvénye.

A már 25. alkalommal meghirdetett rajzpályázat kiállítása Miskolcon a városháza aulájában tekinthető meg március 20-ig, ezt követően pedig a II. Rákóczi Ferenc Könyvtárban láthatják az érdeklődők.

A kiállítás megnyitóján az egyházkerület nevében Barna Sándor lelkészi főjegyző, majd a város nevében Dr. Ignácz Dávid jegyző köszöntötte az ünneplőket.

Az iskola megbízott igazgatója dr. Ábrám Tibor köszöntő szavaiban úgy fogalmazott, hogy a hazaszeretetnek, mint minden szeretetnek kell és van forrása. Az egyelten ilyen forrás, - amely által szeretetünk nem kopik meg, hanem képes mindig megújulni - nem lehet más, mint maga Krisztus - tette még hozzá.

Magyar vagyok rajzpályázat

DSC_4190

A rajzpályázat 27 évvel ezelőtt indult Juhász Dénesné ötlete nyomán az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére, azóta minden évben a március 15-i ünnepségek kísérője a verseny és az azt követő kiállítás. Témájában kapcsolódik a korabeli magyar történelem helyszíneihez, eseményeihez, az akkor élt híres magyar emberekhez, népművészetünkhöz. Ezen az éven 25. alkalommal került megrendezésre a verseny. A szervezők minden évben törekszenek arra, hogy minden iskolából legyen díjazott gyermek, és hogy a fiatalokon keresztül a felkészítő pedagógusokat is elismerjék.

A versenyre alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok nevezhetnek. Műveiket szabadon választott technikával készíthetik, emlékezve a magyar történelem kiemelkedő eseményeire, az 1848/49-es szabadságharcra és mindarra, ami a magyar néphez köthető. A beérkezett rajzokból a szakmai zsűri elbírálása után színvonalas kiállítást rendeztek Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal aulájában, mely esemény most 11. éve Miskolc város március 15-i ünnepségsorozatának nyitórendezvénye.

0313_komlosT_MVH06

Dr. Ábrám Tibor

A rajzpályázat kapcsán Horváthné Tóth Ildikó nyugalmazott rajztanár, a hazaszeret azon örök értékeire irányította a figyelmet, amelyek miatt az elmúlt huszonöt alkalommal, töretlen érdeklődéssel kerülhetett megrendezésre ez a rajzverseny, és amelyek miatt véleménye szerint a következő huszonöt alkalommal is megrendezésre kerülhet majd.

0313_komlosT_MVH12

Horváthné Tóth Ildikó

A XXV. jubileumi alkalommal megrendezésre került verseny célja nemzeti hagyományainknak és értékeinknek a képzőművészet eszközével történő bemutatása. Az alkotások témájukban kapcsolódnak a magyarságunk irodalmi, történelmi, vagy más kulturális értékeinek ismertetéséhez. Évről évre a március 15-i városi rendezvénysorozat nyitóünnepségeként van jelen a rajzverseny és az azt követő kiállítás. Eredetileg miskolci iskolásoknak hirdették meg, majd a hagyományok folytatása mellett országos és határon túli magyar iskolák számára is lehetővé vált a pályázatban való részvétel. A versenyre alsó és felső tagozatos, valamint középiskolás diákok nevezhetnek.

0313_komlosT_MVH28

A beérkezett rajzokból a szakmai zsűri elbírálása nyomán születtek meg az eredmények. Az eredményhirdetésnek a Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata Polgármesteri Hivatal aulája adott otthont. Ezen az éven 28 általános-és középiskola közel 320 pályaművel vett részt a versenyen. A 125 kiállított alkotásból 37-et díjaztak. A díjakat az iskola igazgatója és a rajzpályázat főszervezője adta át a fiataloknak. A díjátadó után mindenki megtekinthette a kiállított pályaműveket.

A 2023/24 tanév rajzpályázatának díjazottjai a következők, akiknek ezúton is gratulálunk:

Díjazottak
Tanuló Iskola
Zsuga Zara ldikó Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola
Ruszó Bese Zalán
Domahidi Anna
Juhász Hanna Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta Szerbia
Dombi Sára Zilahi Református Wesselényi Kollégium Románia
Nagy-Mudella Carolina Kistokaji Általános Iskola
Dobricski Liza Lifka Sándor ME Rajzműhely Hajdújárás, Szerbia
Vukov Tara
Molnár Zsófia Miskolci Herman Ottó Gimnázium
Enyedi Lili
Karpacsev Annabella Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda
Kerekes Veronika Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium
Galajda Tímea
Péntek Simon Lajos Árpád Általános Iskola, Dédestapolcsány
Korotki Elza
Dobrovszky Mickol Református Egyházi Alapiskola, Vaján, Szlovákia
Lestál Nóra Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Miskolc
Dobi Dorka
Kiss Bálint Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagóigai Szakgimnázium
Gharbi Laura Miriam Szilágyi Dezső Általános Iskola Miskolc
Bobcsák Liliána Miskolci Herman Ottó Általános Iskola
Pataki Bella
Horváth Ronaldó
Kazai Zsófia Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda
Gregovszki Hanna Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolája
Jakab Melinda Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola
Séra Zoé
Molnár Emília Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda Miskolc
Kós Lilien Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola
Tóth Luca Andrea
Bereczky Benedek Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, AMI és Óvoda
Mészáros Anissza Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, Szerbia
Mórotz-Magyar Lola Manka Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola
Molnár Eszter Garabonciás Művészeti Iskola
Szukenyik Balázs Komlóstetői Református Általános Iskola
Kisiczki Adél
Bolobás Bodza Balázs Győző Református Gimnázium