Hittudományi Egyetem lesz Sárospatakból

Több évtizednyi tudatos és fokozatos építkezés eredményeként jövő február elsejétől alkalmazott tudományegyetem lesz a Sárospataki Református Teológiai Akadémia. Mindezt sajtótájékoztatón jelentette be szerda reggel dr. Enghy Sándor az intézmény rektora, valamint dr. Szemán Ákos a teológia fenntartó testületének elnöke, miután a parlament kedd este elfogadta azt a törvénymódosítást, amelyben az intézmény egyetemi címének jóváhagyása is szerepelt.

A Sárospataki Református Hittudományi Egyetemmel már tizenkettőre emelkedik a nem állami fenntartású egyetemek száma az országban, közülük kettő Sárospatakon működik. mondta el dr. Szemán Ákos és hozzátette: két évtizede még két főiskola volt a Bodrog-parti Athénként is emlegetett iskolavárosban, hiszen a teológia mellett az – eredetileg ugyancsak református alapítású - Comenius Tanítóképző Főiskola is működött, amelynek szellemi örökségén és infrastruktúráján jött létre a Tokaj-Hegyalja Egyetem – emlékeztetett.

2322562

Dr. Szemán Ákos

A 11500 lakosú Sárospatak tehát 2024. február elsejétől két egyetemmel büszkélkedhet majd – húzta alá. A fenntartó testület vezetője ismertette a mostani döntést megelőző szenátusi és a fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület által meghozott döntéseket, egyben köszönetet mondott dr. Hörcsik Richárdnak, a térség országgyűlési képviselőjének amiért a törvényjavaslat vitájában méltatta a református kollégiumot, valamint Hankó Balázs államtitkárnak és a kormánynak is azért, mert gyorsan reagáltak a kezdeményezésre.

Harminc éve dolgoznak, hogy az egyetemi rangért.

Dr. Enghy Sándor emlékeztetett rá, hogy az egyetemi címet nem ajándékként kapta az intézmény, azért 1991 óta sokan és sokat dolgoztak. A hagyomány szerint 1531-ben alapított Sárospataki Református Kollégium felsőoktatási intézménye 1951-ben megszűnt. A rendszerváltás után, az 1991-es újrainduláskor a négy református teológiából csupán kettő – a budapesti és debreceni – kapott egyetemi rangot, Sárospatak kimaradt ebből a körből, de soha nem tettek le róla, hogy elérjék az alkalmazott tudományegyetemi rangot. Ezért generációk dolgoztak, építkeztek az elmúlt több mint 30 évben – mondta a rektor.

20231213_091159

Dr. Enghy Sándor rektor

A teljesített feltételeket ismertetve a rektor kifejtette: ezek között szerepel, hogy az intézményben legalább négy alap- és két mesterképzésnek kell folynia, azt túl is teljesítették a három elérhető mesterképzésükkel. A teológián a teológia mesterképzésen már évek óta zajlik angol nyelvű képzés, és folyik tudományos diákköri munka is, melyek ugyancsak kritérium az egyetemi címhez. Mint ahogyan az is, hogy az oktatók és kutatók legalább 45 százaléka rendelkezzen valamilyen tudományos fokozattal.

Ezt az intézmény ugyancsak jelentősen túlteljesíti, ugyanis a 28 oktatóból 18-nak van PhD doktori fokozata, ami 64 százalékos arány és további öt munkatársuk doktori képzésen vesz részt. Utoljára azt az előírást teljesítették, amely két szakon duális képzést vár el. Ez 2019-től érhető el a szociális munka és idén szeptembertől a diakóniai képzésen – sorolta a rektor.