Felavatták az elsősöket a Tompában

Kazincbarcika

Az elsősök avató ünnepségét a Tompa Mihály Emléknap keretében tartották meg szeptember 26-án az Irinyi János Református Oktatási Központ Tompa Mihály Református Általános Iskolában Kazincbarcikán.

Az elsősöket hagyományosan minden évben felavatják az intézményben. Az ünnepség elején Kolumbán Gábor református lelkipásztor, iskolalelkész hirdetett igét. Az alkalom a 165. dicsérettel kezdődött, majd pedig a 118. zsoltárral folytatódott az iskola aulájában. Az iskolalelkész igehirdetésében rámutatott, hogy az iskola történetében és hagyományai között azért fontos ez a nap, mert a hálaadásról szól. – Ezen a napon örülnünk kell, vigadoznunk és hálát adnunk – hangsúlyozta.

2_kép_Nt_Kolumbán_Gábor_iskolalelkész

Majd így folytatta a lelkész: a 118. zsoltár első és utolsó sora így szól: „Adjatok hálát az ÚRnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!” – Amikor Istennek hálát mondunk, akkor megtapasztaljuk, hogy Isten mindig velünk van. Ha ezt elfogadjuk, akkor Isten gondviselése örökké tart. Ha érezzük Isten jelenlétét, nem kell félnünk – magyarázta. Az elsősökhöz szólva Kolumbán Gábor azt mondta, hogy az iskolakezdés óta lassan eltelt egy hónap, és hiszi, hogy ez idő alatt a kicsik lélekben erősödtek, hiszen ennek az iskolának az is a feladata és küldetése, hogy fellobbantsa az Isten iránti szeretetet.

3-kép_nyolcadikosok_műsora

Tompa Mihályra, az iskola névadójának születésére emlékezve a nyolcadikos diákok felelevenítették a költő és református lelkész életének meghatározó állomásait. A műsorból a többi közt az is kiderült, hogy Tompa örökké tépelődő, kétségektől gyötrődő lelkét a papi szolgálatban igyekezett enyhíteni, és lelkipásztorként élete végéig hűségesen szolgált gyülekezeteiben.

4_kép_elsősök_avatása

Az ünnepségen az elsősök verset mondtak és énekeltek. A rendezvény legmeghatóbb pillanata a gólyák avatási ceremóniája volt. Ennek részeként a nyolcadikos diákok iskolaköpenybe bujtatták az elsősöket, és egy vászontáskát is a vállukra helyeztek. A köpennyel azonban nem csupán egy ruhadarabot kaptak a kicsik, hanem egy nyolc évig tartó életutat is. Ezen az úton a gyermekek megtapasztalhatják Isten kegyelmét és Isten szeretetét.

5_kép_felavatott_elsősök_totál

A nyolcadikos tanulókat Kiss-Farkas Kinga készítette fel, Tóth József osztályfőnök segítségével. Az elsősöket Csernaburczky Ferencné, Schiller Ágnes, Szentpéteriné Hajagos Réka Mária tanította be.