Aki a növekedést adja

Szeptember 6-án ünnepélyes keretek között átadták a Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola, AMI és Óvoda új csoport és torna szobáit.

A Miskolc-Szirmai Református Általános Iskola AMI és Óvoda új épületszárnnyal bővült. Így az Egyházkerület fenntartásában működő intézmény ettől a tanévtől kezdve már száztíz kisgyermek ellátását és hitben való nevelését tudja vállalni. Az eseményen igei köszöntőt mondott Barna Sándor püspök, a Pál apostol Korinthusiakhoz írt első levele alapján:

„Én ültettem, Apollós öntözött, de Isten adta a növekedést. Úgyhogy az sem számít, aki ültet, az sem, aki öntöz, hanem csak Isten, aki a növekedést adja.”

A püspök rámutatott: ahogyan az óvoda szó német és az angol nyelvű megfelelői is mutatják, az óvoda olyan kert, ahol az erre elhívatott felnőttek plántálják és gondozzák a rájuk bízott gyermekeket. A kertben, valaki ültet, valaki más öntöz, mi keresztyén emberek pedig tudjuk, hogy a növekedést, testben és lélekben Isten adja.
Kiemelte az itt folyó munka fontosságát, hiszen azok a gyermekek, akik ide járnak, életük talán legfontosabb, legmeghatározóbb éveit élik itt meg. Ebben az életkorban még fogékonyak és a megfelelő neveléssel formálhatók.

szirma_átadó10

„A gyermekek a mi legfontosabb erőforrásaink, ők a holnap világa.” -mondta és a nevelés kapcsán még hozzátette- Mi azt ígérjük, amikor megkereszteljük őket, hogy igyekszünk nekik megmutatni az utat Jézus Krisztushoz. Sok mindent meg kell tanulniuk a gyermekeknek életük legfogékonyabb időszakában és ezek közül nem maradhat el a legfontosabb, hogy a Jézushoz vezető utat is megmutassuk nekik. Végezetül Isten áldását kérte az óvoda minden dolgozójára, a szülőkre és a gyerekekre.

IMG20240906152040

Ezt követően a tagintézmény rövid történeti áttekintése után az óvodások műsora, tánccal és az ének szavával töltötte meg az új tornaszobát. Az előadás után Rácsok András püspöki titkár elmondta, hogy a kerület az országos óvoda program lezárása után saját erőből fejlesztette a szirmai intézményt, és azt kívánta, hogy Istenhez méltó módon töltsék meg tartalommal azt a keretet, amit a kibővült épület jelent.

A szülői munkaközösség és az intézményi lelkész beszéde után. Hegyesi Károly az intézmény főigazgatója ünnepi beszédében háláját fejezte ki, hogy megvalósulhatott az a megújulás, amit az épület fejlesztése szimbolizál. Beszédéből kiderült, hogy az egykori háromcsoportos óvoda bővítését követően már 110 óvodást fogadhatnak egy olyan épületben, amely a XXI. sz. innovációs kihívásainak is megfelel. A négy csoportszobán kívül orvosi szoba is rendelkezésre áll, a tornaszobában pedig megvalósítható a mindennapos testmozgás. A gyógytestnevelés, logopédiai és képességfejlesztő foglalkozások, valamint a tehetséggondozó tevékenységet is külön fejlesztőhelyiségben tudják biztostani, a Református EGYMI szakmai támogatásával. A melegítőkonyha megújulásával korszerűbb eszközökkel dolgozhatnak kollégáink – mondta el a főigazgató. Végül, de nem utolsó sorban a pedagógiai munkát végzők méltó körülmények között vehetnek részt a szakmai megbeszéléseken, hiszen nevelői szoba is kialakításra került.

szirma_átadó42

„Egy református óvoda attól válik különleges hellyé, hogy a nevelés és a hit átadása egyszerre, egy helyen és egy időben, egymást erősítve megy végbe. Ebben a különleges interakcióban a gyermekek nemcsak az őket körbevevő világ törvényszerűségeivel ismerkednek meg, hanem azt is megtapasztalják, hogyan tudnak Krisztus szeretetéből erőt meríteni, hogy jó, és szeretetteljes felnőttekké váljanak.” – mondta az intézményvezető.

szirma_átadó59

Ezt követően megköszönte Barna Sándor püspök támogatását és az alkalom igei szolgálatát. Az intézmény ajándékának átnyújtása mellett kiemelten megköszönte a fejlesztésben segédkező püspöki hivatal dolgozóinak, Lengyel Zsolt tervezőnek, és a tereprendezésben segédkező szülőknek a munkáját is.

Az ünnepélyes szalagátvágás után pedig állófogadással zárult az átadó ünnepség.

További képek