Zsoltárok a reformációban

Miskolci koncerttel indult a Zenei Hitvallásaink koncertsorozat, amelyet a reformáció 500. évfordulója tiszteletére rendeznek. A Debreceni Kollégium Kántusa és a Psalterium Hungaricum Vegyeskar egyesített kórusa adott emlékezetesen szép hangversenyt az Avasi Református Műemléktemplomban, szeptember 24-én. Vezényelt Berkesi Sándor és Arany János, orgonán közreműködött Pálúr János.

A Kárpát-medence református centrumaiban zajló hangversenysorozat a genfi zsoltároktól Leonard Lechner, Brahms, Mendelssohn, Kodály, Gárdonyi Zoltán és Gárdonyi Zsolt művéig öleli fel a protestáns zeneirodalom gazdag anyagát. A 11 várost érintő, Reformáció Emlékbizottság által gondozott koncertturnét Hafenscher Károly miniszteri biztos, evangélikus lelkész indította útjára.

"Énekelni, ha szeretsz, nagyon boldog lehetsz, mert az ének égi jó" – Luther Márton mondatával köszöntötte a résztvevőket, majd rávilágított: a koncertsorozatot  azért hívták életre, hogy megmutassák azokat az értékeket, amiket a reformáció létrehozott.

"A reformáció kiemelt eszközként, sőt, Isten ajándékaként kezelte a muzsikát. A Szentírás gyönyörű 150 zsoltára mindig is az egyház énekeskönyve volt, de különösen is azzá vált a reformációban. Luther nemcsak évről évre magyarázta, kommentálta a zsoltárokat, hanem a gyülekezet ajkára adta azokat" – emlékeztetett a miniszteri biztos. Hafenscher Károly úgy vélte: a zsoltárok élet közeliek, valós problémákat és mély emberi érzéseket fejeznek ki, segítségükkel merünk álmodni egy olyan jövőről, ahol Istennek szerepe van egyéni és közösségi életünkben.

A Zenei Hitvallásaink következő állomása október 8-án, Debrecenben a Nagytemplom lesz. Október 15-ig Kassán, Budapesten, Kecskeméten, Beregszászban, Kolozsváron, Székelyudvarhelyen, Kézdivásárhelyen és Sárospatakon hangzik el a műsor.

Kojsza Péter, tirek.hu