Zenés Istentisztelet katonazenekarral

Avasi gyülekezet

2024. március 27-én a Debreceni Helyőrségi Zenekar közreműködésével, második alkalommal került megrendezésre zenés Istentisztelet a Miskolc-Avasi református templomban.

A Miskolc-Avasi református templomban az idei nagyhéten is felcsendültek Bach és más zeneszerzők húsvéti klasszikusai. 2024. március 27-én a Debreceni Helyőrségi Zenekar közreműködésével, második alkalommal lehettek részesei a résztvevők annak a zenés Istentiszteletnek, amit Sajtos Szilárd tábori lelkész, alezredes kezdeményezésére debreceni és miskolci katonai egységek hívtak létre. A nagyheti Istentiszteleten országgyűlési és önkormányzati képviselők, egyházi vezetők, valamint civil szervezetek képviselői és több gyülekezet tagjai voltak jelen.

"Új parancsolatot adok nektek, hogy egymást szeressétek!"
DSC_4221

Dr. Ábrám Tibor főgondnok köszöntőjében a „bevonulás” fogalmát emelte ki. Emlékezetbe idézte, hogy mit jelent bevonulni a katonaság kötelékébe, megérteni a parancsot és engedelmeskedni annak. De egy másik bevonulás, egy másfajta bevonulás is megtörtént, amikor Jézus egy szamárcsikó hátán érkezett meg Jeruzsálembe. Az Ő parancsa pedig minden időben érvényes, és engedelmességre hív: "Új parancsolatot adok nektek, hogy egymást szeressétek!"

A zene, az imádság és igeolvasások sora után, az igehirdetés szolgálatát Sajtos Szilárd alezredes végezte a János evangéliuma 18, 28-40 versei alapján.

DSC_4217

Pilinszky Jánost idézte, aki szerint a húsvét a keresztyénség legcsendesebb ünnepe és leghatalmasabb detonációja, mert a feltámadt Krisztussal az egész világ megújulása következik be. Mégis a jövendő kérdése oly sok ember számára bizonytalannak látszik. Pilátus számára is az volt, ezért kérdezi: akkor mégis? Valami más, mint amit gondolunk, amit várunk? Mégis kicsoda Krisztus? Az ember megváltó várásában mindig volt egy sajátos elképzelés arról, milyennek kell lennie. Mégis elbizonytalanodik, mert nem lát világosan. Mégis szorongással teli kérdések feszülnek a mindenkori ember szívében. Mert igazából négy kérdés szorongat minket. A halál, a szabadság, az elszigeteltség, és az értelem kérdése. Krisztus feltámadása azonban ezekre a kérdésekre is választ ad és kiment minden szorongató kérdésből. Új reménységet ad, felszabadít, hitet ad, értelmet ad, életet ad. Hát mégis? Igen, mégis! Minden háborúság, minden nyomorúság, minden nehézség ellenére hangzik a feltámadás örömhíre.

Bízunk benne, hogy sokan hallották az örömhírt és egy év múlva újra együtt készülhetünk húsvét ünnepére.

A koncert további képei