Úrvacsorai kelyheket kapott a Mécses Központ

Saját klenódiumokat, azaz úrvacsorai kelyheket használhat a jövőben az egyházkerület Mályiban levő konferencia- és szabadidőközpontja. Az ezüstből készült edények még a 60-as években kerültek a Sárospataki Gyűjteményekbe, melyeket restaurálva, ünnepi istentisztelet keretében adtak át a központ vezetőjének.

Úrvacsorás istentiszteletet tartottak vasárnap Mályiban, a Mécses Központban, a Miskolc- Diósgyőri Református Egyházközség minden évben így zárja a már hagyományos, gyülekezeti tagok számára meghirdetett tavaszi hétvégéjét. Az ilyen és ehhez hasonló programokra a központ eddig mindig kölcsönbe kapta a klenódiumokat, mostantól viszont, az egyházkerület és a Sárospataki Református Kollégium Múzeuma jóvoltából már saját kelyheiket adhatják oda a vendégeknek.

kép

A 18. és 19. században készült ezüst edények nagyon rossz állapotban kerültek a sárospataki gyűjteményekbe, számos úrasztali terítővel együtt. A sérülések miatt használni nem lehetett őket, ezért csupán kiállításokon, a vitrinen keresztül szemlélhették az érdeklődők.

Több évtized után most először került bor a kelyhekbe, s hogy sehol ne csepegjen, restaurálásra volt szükség, melynek költségeit az egyházkerület fedezte. A több héten át tartó felújítást Lakatos Bendegúz budapesti restaurátor végezte, aki nemcsak megtisztította, de újra is aranyozta és ezüstözte az értékes istentiszteleti tárgyakat.

kép

– A reformáció óta mindenhol törekedtek arra, sőt, később zsinati végzések is rendelkeztek arról, hogy a gyülekezetekben legyenek úrasztali terítők és edények. Egyes darabok nemesfémből, mások fából, üvegből, rézből és kerámiából készültek – tájékoztatott Pocsainé Dr. Eperjesi Eszter lelkész-etnográfus, aki elmondta, hogy a restaurált klenódiumokat folyamatos megfigyelés alatt kell tartani, ugyanis az elvékonyult, javított részeknél előfordulhat szivárgás.

A múzeum munkatársa ünnepélyes keretek között adta át az edényeket Szabolcsik Istvánnénak , a Mécses Központ vezetőjének.

kép

– Nemcsak egy szabadidő eltöltésére alkalmas központot szerettünk volna létrehozni Mályiban, hanem egy olyan helyet, ahol a vendégek elcsendesedhetnek és lelkileg feltöltődhetnek. Az elmúlt években egyre nagyobb csoportok érkeztek hozzánk, amelyek úrvacsorás istentisztelettel zárták a pihenésüket, ezért szerettük volna, hogy saját kelyheink legyenek – mondta az intézményvezető, aki hálával fogadta a felajánlást.

Kojsza Péter