Újraformált életek: újévi fogadás az egyházkerületben

Templomépítés, energetikai korszerűsítés, pályázatok megvalósítása – csak néhány a Tiszáninneni Református Egyházkerület 2017-es tervei közül, melyeket a miskolci székház dísztermében rendezett, január 7-ei újévi fogadáson osztottak meg a résztvevőkkel. Az egyházkerület elnöksége egyben köszönetet mondott a jelenlévő egyházi és világi vezetőknek, lelkipásztoroknak, intézményeknek és szervezeteknek a tavalyi, sikeres együttműködésért.

A 89. zsoltár első versével kezdődött az egyházkerület újévi fogadása, a közös éneklést Csomós József megnyitó gondolatai követték.

A tiszáninneni református püspök először egy személyes történeten, majd egy bibliai igeszakaszon keresztül rávilágított: sorsdöntő, hogy a vasárnapra a hét utolsó, vagy első napjaként tekintünk. – A vasárnap az a hetedik nap, ami azért adatott, hogy kipihenjem saját kudarcaim, tévedéseim fáradtságát, vagy pedig a hét első napja, hogy erőt gyűjtsek ahhoz, hogy az örökkévaló Isten munkatársa és eszköze legyek?

kép

Az egyházkerület elöljárója azt mondta, soha nem látott feladatok várnak rájuk ebben az évben: megépül az egerszalóki és az avas-déli református templom, 105 település parókiája esik át energetikai korszerűsítésén, de egyéb nyertes pályázatok megvalósítása is szerepel a tervek között.

kép

"Ennek az esztendőnek minden napját az fogja meghatározni, hogy hogy vagyunk programozva. Kívánom, hogy legyen mindegyikőtöknek minden vasárnap a hét első napja, amikor erőt gyűjtötök arra, hogy annak a győztes Úrnak, aki nem mondott le a világ újjáteremtéséről, áldott eszközei legyetek!"

kép

A pohárköszöntőt a szokásoknak megfelelően Ábrám Tibor tartotta, melynek középpontjában a hálaadás és a reformáció 500. jubileumi éve állt. Azt mondta, 2017-nek - csakúgy, mint az azt követő éveknek - a reformációról kell szólnia. "Nem Lutherről vagy Kálvinról, hanem arról, amiben mindannyian egyek vagyunk: hisszük és valljuk hogy Istennek terve van egyéni, közösségi életünkkel, nemzeti létünkkel és a teremtett világgal."

kép

Ábrám Tibor szerint a reformáció azt jelenti, hogy "ott a vágy a szívemben, hogy megismerjem és megértsem Isten tervét, és engedjem, hogy a Szentlélek nap mint nap újraformálja az életemet Isten jó terve szerint, akár egyéni, akár közösségi, akár nemzeti életünkről van szó".

Kojsza Péter

20170107_újévi_fogadás_-_Csomós_József.pdf

Formátum: .pdf

Méret: 119631KB