Hálaadás a jósvafői harangtoronyért

Hálaadó Istentiszteletet tartottak Jósvafőn a templom torony felújításáért. A harangláb felújítási munkálatai nagyobb részben állami támogatás, részben egyházkerületi segítség, gyülekezeti adakozás, illetve építői hozzájárulás eredménye.

Az ünnepi alkalmon Barna Sándor az egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdette Isten igéjét, melynek alapigéje, a gyülekezet választott vezérigéje, a 136. zsoltár volt.

Jósvafő 2023 04
„Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete!”

A Jósvafői harangtorony

20230701_123344

A gyülekezet 172 éves harangtornya külsö és belső felújítása mellett az épület teljes tetőszerkezete és héjazata is lecserélésre került. Az eredeti zsindelyes fedésű faszerkezet bádogra cserélt héjazata majd 100 év után cserélődőtt le és a templomtorony új gömböt és az eredeti méreteket követve, új kakast is kapott, mivel a régi templomtoronyot még a második világháborúban több találat is érte. A történelmi jelentőséggel bíró torony dísz a későbbiekben a település tájházában kerül kiállításra.

Az összességében 22 és fél millió forintból megújult harangláb, 14 millió forint állami támogatás, 4 és fél millió egyházkerületi segítség, több mint 3 milliós gyülekezeti adakozás, illetve építői hozzájárulás eredménye.

A gyülekezet kórusa énekszóval emelte az ünnepély szinvonalát, majd ezt követően Mező Arnold a gyülekezet lelkipásztora beszédében végigvezette a hallgatóságot az ünnepséghez vezető úton, és köszönetet mondott mindazoknak, akik a felújítás folyamatában segítették és végig kísérték a gyülekezetet.

Jósvafő 2023 06

Kusnyír László az Abaúji Református Egyházmegye esperese, köszöntésében a bibliai tornyokról szólt a hallgatóság előtt. Bár mind a bábeli, mind a siloámi torony a sikertelenség szimbólumai, mégis tanítanak, egy ilyen hálaadó alkalmon. Mert a velük ellentétben a jósvafői harangtornyot Isten megengedte megépülni, és most annyi viszontagság után a diadalmas Istent hirdeti. Az esperes után Riz Gábor országgyűlési képviselő, Jóna Gábor Jósvafő polgármestere és Porcsné Berecz Anita főgondnoka is köszöntötte az ünneplő gyülekezetet.