Templomi idővel jubilál az Avasi gyülekezet

Manapság nem szeretünk sok időt tölteni egy helyen, különösen, ha ez a hely egy templom. De, akik 2024. június 29-én szombaton a Miskolc-Avasi templomban töltöttek egy teljes napot, majd a következő napon részt vettek a vasárnapi Istentiszteleten egy rendkívüli ünnepet éltek át. A jubileumi ünnepség sorozat első alkalmával visszatekinthettek az elmúlt majd 500 évre, annak minden nehézségére és örömére és hálát adhattak a jelen ajándékáért, ugyanakkor e jövő reménységének bizonyosságával lettek gazdagabbak.

Szombat délelőtt két rendkívül felkészült előadót hallhattunk. A miskolci reformációról, majd a 470 éves gyülekezet történetéről Dr. Balogh Judit és Dr. Dienes Dénes egyetemi tanárok előadása hangzott el. Az a folyamat, amit reformációnak nevezünk egy egész város életét képes volt megváltoztatni, hiszen az akkori polgárok hitében olyan megerősödést munkált a megértett és komolyan vett Ige, hogy templomot és várost építettek. Mindezt úgy, hogy számtalan ellenállásba ütköztek mind az egyház vezetői, mind az akkori világ urai részéről. De nem hátráltak meg, hanem hűséggel és kitartással építettek jövőt. Mi ennek az örökségnek lehetünk részesei, sőt mi magunk is örökséget kell képezzünk, - ahogyan ezt Dr. Ábrám Tibor a gyülekezet főgondnoka köszöntőjében megfogalmazta.

WEBCOVER2

A Miskolc szívében épült gótikus templomról, annak építéséről Dr. Rudolf Mihály építész beszélt, aki a korábbi és a legutóbbi felújításokban is közreműködött. Egy turisztikai pályázat keretében sikerült az 1563-66 között épült tetőszerkezetet látogathatóvá tenni, és a falkutatások, valamint a történelmi események ismeretében olyan kiállítási anyagot összeállítani, amely a maga nemében azért különleges, mert „időutazásra” hívja a látogatókat. Hogyan is épült, változott az Avasi dombon épült templom?

A délután folyamán zenei utazásra is indulhattunk, előbb a gyülekezet fiatal tagjait hallhattuk Záhorszki -Hangó Viola énekelt, Petró Balázs zongorán kísérte. Ezt követte a Finnországban élő, Miskolcról elszármazott Juhász Ferenc brácsaművész szóló hangversenye. A felcsendülő zene hangja betöltötte és megelevenítette a régi falakat, azokat a köveket, amelyeknek örökösei a jelenben élő hivő utódok.

DSC_5982

A templom felújítása során régészeti feltárásokra is sor került. Az előkerült leletek bemutatására Dr. Szörényi Gábor régész vezetésével került sor, ami azért volt nagyon különleges, mert ezen a két napon a Hermann Ottó Múzeum kiállítási darabjai is láthatók voltak a templomban.

A napot pedig egy igazi kuriózummal zárhattuk, hiszen a templom mindkét orgonája, az 1895-ben épült műemlék Angster és a 2004-2006 között épült Váradi orgona is megszólalt, ráadásul egyszerre is. Akiknek ezt a különleges élményt köszönhettük Mátyus Gabriella és tanítványa Herczeg Zoltán orgonaművészek voltak.

Jubileumi Hálaadó Ünnep 2024. 06. 29.  81

A folytatásban, június 30-án a vasárnapi Istentiszteleten a meghívott testvérgyülekezetek (Léva, Kolozsvár-Törökvágás, München) és a miskolci református gyülekezetek képviselői, valamint városi vezetők is együtt ünnepeltek a jubiláló Miskolc-Avasi gyülekezettel. Az igehirdetés szolgálatát Dr. Bibza Gábor Kolozsvár-Törökvágási esperes végezte. "...hogy megismerje a föld minden népe az ÚR kezét, hogy milyen erős az, és hogy féljétek Isteneteket, az URat mindenkor." (Józsué 4.19-24)

DSC_6036

Az ünnepi Istentiszteleten szolgált még a Léváról velünk ünneplő Kassai Gyula és Kassai Tímea lelkészházaspár, valamint a gyülekezet gyermekkórusa.

Különleges meglepetés volt a presbitérium és a gyülekezet részéről, hogy köszöntötték a 20 éve közöttük szolgáló Hangó István és Hangóné Birtha Melinda lelkészházaspárt.

Ha van ünnepünk, ami megerősít, ami bizonyosságot ad, reménnyel tölt el, még azt az áldozatot is könnyűnek érezzük, ha 7 órát töltünk egy templomban. Ritka és különleges idő volt ez. Idő arra, hogy lássuk meg a történelemben, a múltban, jelenben és a jövőben is egyaránt jelenlévő és megtartó Isten hatalmát, aki ma is hűséges szeretettel őrzi az Ő népét. Soli Deo Gloria!