Találkozás a reformáció jegyében

Közös a hitünk, és Krisztusban testvérek vagyunk! – hangsúlyozták a résztvevők Göncön, a református templomban, ahol egyházmegyei napot tartottak szeptember 24-én. Az Abaúji és a felvidéki Abaúj-Tornai Református Egyházmegye találkozása a reformáció 500. évfordulója jegyében zajlott, hiszen már folynak a felvezető programok a jubileumra.

kép

A találkozón Pásztor Dániel tiszáninneni püspökhelyettes a Mt 28:20 alapján hirdetett igét: "...és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig". Azt hangsúlyozta, hogy Jézus Krisztus ígérete megtartó erő, olyan alap, amire építhetjük az életünket sorsformáló, nehéz időkben, apró falvakban, kis közösségekben is. A rendezvénnyel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy azon egymás hite által épülhetnek a résztvevők, és a határon túli kapcsolatok is erősödnek.

kép

Dienes Dénes egyháztörténész professzor, gyűjteményigazgató az abaúji reformáció kialakulásáról tartott előadást, melyet úgy összegzett, hogy a korabeli helyzetben Abaúj vármegye meghatározó gazdasági és társadalmi szerepet játszott, ezért a magyarországi reformáció kutatásában megkerülhetetlen vidék. Magas színvonalú egyházi élet folyt a térségben, elsősorban Kassán és a mezővárosokban, ami egy komoly iskolakultúrát is létrehozott. Ezek az intézmények pedig a reformáció befogadásában megkerülhetetlen döntő szerepet játszottak.

kép

Az egyházmegyei napon fellépett a házigazda gyülekezet vegyeskara, és a DivertimentTrio Családi Kamaraegyüttes is koncertet adott.