"Szeretetbe kapaszkodva"

Elkezdődött a Házasság Hete

Hazánkban tizenhatodik alkalommal rendezik meg a programsorozatot a keresztyén egyházak és civil szervezetek széleskörű összefogásával, melynek központi megnyitóját Miskolcon tartották, február 12-én. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság és a család fontosságára, melynek idén a „Szeretetbe kapaszkodva” jeligét választották.

A központi nyitó alkalomnak ezen az éven a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközség volt a házigazdája. A nyitó istentiszteleten Pásztor Dániel püspök a Jer 32,39 alapján hirdette Isten igéjét: „Egy szívet és egy utat adok nekik, hogy engem féljenek mindenkor, és jó dolguk legyen nekik is meg utódaiknak is.”

HH_021207

Pásztor Dániel prédikációjában emlékeztette a gyülekezetet, hogy Pál apostol nem véletlenül hasonlítja a házasságot az egyházhoz. Hiszen azzal az önzetlen szeretettel kell lennünk házastársunk felé, ahogyan Jézus is szeretett minket és az egyházat. Ennek kapcsán kiemelte: Egy házasságban ne csak kapni akarjunk a másiktól, hanem igyekezzünk adni is, mert abból gazdagodhatunk igazán.

Majd arról beszélt a gyülekezet tagjainak, hogy a házasság és a benne rejlő szeretet Isten ajándéka, amit mi nem vagyunk képesek megteremteni. Mi emberek nem találhatjuk meg az egy szívet és egy utat, mert ez csak Isten ajándéka lehet. Így mindenekelőtt hálával tartozunk Istennek ezért.

HH_021222

Tóth János

Mi is a Házasság hete?

Több mint két évtizede Angliából indult el ez a kezdeményezés, amely Valentin-nap környékén minden évben egy hétig a házasság és a család fontosságára kívánja irányítani a figyelmet. A házasság hetét – amelyhez hazai és nemzetközi szinten is számos ismert közéleti személyiség csatlakozott kifejezve elköteleződését a házasság, a család ügye iránt – mára 4 kontinens 21 országában ünneplik. Hazánkban az országos eseménysorozatot 2008 óta rendezik meg a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával, számtalan nagyváros, település, közösség részvételével. A Házasság Hete Szervezőbizottsága által koordinált központi programok fővédnöke Novák Katalin köztársasági elnök és férje, Veres István.

További információk!

Hazassag_hete2023_slider_szlogenes_datumos_fekvo_FINAL

Ezt követően Tóth János református lelkipásztor, a Gyökössy Endre Lelkigondozói Intézet vezetője beszélt a programsorozat kezdeteiről, amelybe a Magyarországi Református Egyház 2011-ben kapcsolódott be. A lelkipásztor elmondta hét programjaival igyekeznek segíteni a házasságokon, hogy megtalálják azokat a pontokat, ahol elakadások, nehézségek, krízisek vannak.

Az intézet vezetője azt is elmondta, hogy korábbi évek rendjétől eltérve, ezen az éven neves párok felkérése helyett, olyan hiteles példákat választottak és kértek fel, akikkel nap mint nap találkozhatunk a saját gyülekezeteinkben.

A Miskolc-tetemvári gyülekezetben Bartha Árpád gyógyszerészt, a gyülekezet egyik presbiterét és tanár feleségét, Katalint kérték fel, hogy tegyenek bizonyságot a házasságukból hozott példákkal.

HH_021229

A Bartha házaspár

Bartha Árpád elmondta, az ő házasságuk is mindeddig olyan volt, ahol a kezdetektől fogva nemcsak egymásba kapaszkodhattak. Példákon keresztül kiemelte, Isten, a családja és gyülekezete megtartó szeretetét, mely végig kísérte őket a közös úton. Felesége ezt követően olyan életeseményt idézett a hallgatóság elé, melynek átvészelésében csak egymásba és Istenbe tudtak kapaszkodni.Majd arról is beszélt, hogy meg kellett érteniük házaspárként, nem kézenfekvő az, hogy ha két ember szereti egymást, majd gyermekeik lesznek, és minden úgy alakul, ahogyan elképzelték. Hanem ez is mind, mind Isten ajándéka.

A Bartha házaspár kéz a kézben tett bizonyságtétele után, Almási Ferenc a gyülekezet lelkipásztora, az egyházközség nevében megajándékozta a házaspárt, majd az istentisztelet zárásaként Pásztor Dániel püspök megkérte a jelenlévő házastársakat, hogy álljanak fel, majd Isten áldását kérte házasságukra.

A házasság hete központi programjaival kapcsolatban a házasság hete Facebook-oldalán, vagy a Házasság Hete honlapján tájokozódhatnak.

Hazassag_hete2023_slider_szlogenes_datumos_fekvo_FINAL