Református lett a Komlóstetői Általános Iskola

Első tanévét kezdte meg református intézményként a miskolci Komlóstetői Református Általános Iskola. Az ünnepélyes tanévnyitót a Miskolc-Diósgyőr-Vasgyári Református Egyházközség templomudvarán, a tanárok, gyerekek és szüleik részvételével tartották augusztus 31-én.

kép

A Komlóstetői Református Általános Iskola fenntartója a Tiszáninneni Református Egyházkerület. Kovácsné Pásztor Gabriella igazgatóhelyettes tanévnyitó beszédében elmondta, hogy az intézmény 2015 óta szeretne a református köznevelési rendszer tagja lenni. Megköszönte a szülőknek, hogy a fenntartóváltás után is ebbe az iskolába járatják gyermekeiket. A pedagógusoknak pedig, hogy elkötelezettek a református oktatás iránt.

kép

A tanévnyitón Antal Mariann vasgyári református lelkipásztor hirdetett igét, aki arról beszélt, hogy minden ember keres valamit a világban. Az etióp főkincstárnok elégedettséget keresett, amit kétezer kilométer megtétele után Istenben talált meg. Az igehirdető az ő történetén keresztül magyarázta el a gyerekeknek, hogy hosszú és rögös út vezet céljaink eléréséig. „Legyen ez az út a tiétek! Legyen benne megnyugvás, békesség és sok tanulás Istenről” – biztatta a diákokat.

kép

Az intézmény átadásáról Miskolc Megyei Jogú Város közgyűlése döntött a közelmúltban. Az iskolaépületet térítésmentesen és határozatlan ideig használhatja az egyházkerület. „Minden változás nehézségekkel jár, de minden változásnak az az értelme, hogy valami jobbá váljon” – mondta Veres Pál polgármester, majd hozzátette: bízik abban, hogy Isten kegyelméből még tovább fejlődik az intézmény. A városvezető szerint az új fenntartó új kötelezettségeket és feladatokat ró majd a tanárokra, hiszen a szakmai munka mellett az egyházi iskolákra jellemző keresztyén nevelés lesz jelen az iskolában.

kép

Az egyházkerület 16 önálló intézményében közel tízezer diák tanul, a Kárpát-medencében pedig csaknek 500 helyen folyik református oktatás. Az iskolát fenntartó Tiszáninneni Református Egyházkerület részéről Ábrám Tibor főgondnok köszöntötte a jelenlévőket, aki a talentumok példázatán keresztül mutatott rá, hogy Isten előtt mindannyian egyformák vagyunk. „Egy református intézmény feladata, hogy aki öt talentumot kapott az legalább ötöt, aki kettőt, az még kettőt szerezzen és egyetlen egy talentum se vesszen el. A tanárok, az egyházkerület és a gyülekezet mindent meg fognak tenni ennek érdekében” – szögezte le Ábrám Tibor. Úgy vélte: világos célokra van szükség, amik a pedagógusokkal, a szülőkkel, a gyülekezettel és a tanulókkal közösen érhetők el.

kép

Szőnyi Tamás borsod-gömöri esperes a missziói parancsot idézte köszöntőjében. – A tanítvánnyá válás felnőtteknek és gyermekeknek egyformán olyan cél, ami bennünket az Úr Jézus Krisztus követésére hív el – mondta az egyházmegye vezetője, aki szerint a tantárgyak elsajátítása mellett a hitbeli tanulás is fontos. Felidézte, hogy lelkészgyerekként Komlóstetőn járva nem gondolta, hogy itt egy egész városrész fog létesülni. – Ma már élhető környezetben és jó légkörben folyhat az oktatás, ezt szeretnénk megőrizni és tovább vinni – mondta.

kép

A Komlóstetői Református Általános Iskolában több mint 200 gyerek tanul és 34-en kezdték el az első osztályt.

Szöveg és képek: Kojsza Péter